Cadru legal privind somajul in Romania

0
126

Legea 76/2002 reglementeaza toate masurile care se iau la nivel national in vederea implementarii de strategii si politici pentru protejarea persoanelor care sunt suspuse riscului de somaj si pentru asigurarea unui nivel ridicat al ocuparii si adaptarii fortei de munca.

Din punct de vedere legal, fiecare cetatean roman are dreptul de a-si alege in mod liber profesiia si implicit, locul de munca, dar are totodata dreptul de a avea acces la asigurari pentru somaj. Prin intermediul masurilor luate de catre stat se urmareste atingerea si indeplinirea mai multor obiective. Unul dintre acestea este prevenirea somajului si a efectelor produse de acesta la nivel social si economic.

Se doreste implementarea de politici care sa ajute la incadrarea sau reincadrarea in munca a celor care sunt in cautarea unui loc de munca. Este de datoria statului sa sprijine persoanele care provin din categorii defavorizate si care se afla in cautarea unui loc de munca. De asemenea, se urmareste asigurarea egalitatii de sanse, stimularea celor fara loc de munca de a se implica in procese de cautare a unui loc de munca, precum si stimularea angajatorilor de a incadra persoane care cauta un loc de munca. Se doreste cresterea mobilitatii fortei de munca si protectia persoanelor care sunt inscrise in progamul de somaj.

Din punct de vedere legal, este considerat somer cel care:

Se afla in cautarea unui loc de munca si are varsta implinita de 16 ani sau inca nu a ajuns la indeplinirea conditiilor de pensionare;

Este apt din punct de vedere fizic si psihic sa presteze diferite activitati de munca;

Nu are loc de munca si nu realizeaza venituri din activitati autorizate legal.

Este dispus sa inceapa lucrul la un loc de munca.

Beneficiari ai prevederilor Legii 76/2002:

Persoane care au devenit someri;

Persoane care nu s-ai gasit loc de munca dupa ce au absolvit cursurile unei institutii de invatamant;

Au un loc de munca, dar isi doresc sa schimbe acest loc de munca;

Au statut de refugiat sau se afla sub protectie internationala;

Se afla in procedura de solutionare a cererii de azil;

Sunt cetateni straini sau apatrizi incadrati in munca sau care au realizat venituri in Romania;

Nu au gasit loc de munca dupa eliberare din detentie sau dupa repatriere.

Indemnizatia de somaj se acorda daca sunt respectate anumite conditii. Este nevoie ca cei care solicita ajutor de somaj sa fi indeplinit un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimii 2 ani inainte de data la care se depune cererea. Trebuie ca persoanele in cauza sa nu realizeze venituri din activitati autorizate legal sau daca realizeaza venituri, acestea sunt mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta la momentul respectiv. De asemenea, cei care doresc sa beneficieze de indemnizatie de somaj au nevoie sa nu se incadreze in conditiile de pensionare si sa fie inregistrati la agentia de ocupare a fortei de munca de care apartin.

“Pentru persoanele care au avut raporturile de munca sau de serviciu suspendate, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizate inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii”, art. 35, Legea 76/2002. Stagiul de cotizare este perioada in care angajatii sau angajatorii au contribuit la asigurarile pentru somaj, pana in momentul in care aceste contributii au fost eliminate. Toate drepturile de care beneficiaza cetatenii romani cu privire la sistemul de asigurari pentru somaj sunt transferabile si valabile in tarile unde respectivii cetateni isi au stabilie domiciliul sau resedinta. La fel se intampla si in cazul indemnizatiilor de somaj, daca acest lucru este posibil in acord cu reglementarile tarilor respective si conventiile internationale in care Romania este parte.

Cand se acorda indemnizatia de somaj:

Dupa ce inceteaza raportul de munca;

Dupa incetarea mandatelor in care persoanelor au fost numite sau alese;

Dupa ce se indeplineste termenul contractului de angajare in cazul militarilor sau dupa ce se desface contractul de munca;

Dupa ce inceteaza calitatea de membru cooperator;

Dupa incetarea contractului de asigurare pentru somaj;

Dupa ce inceteaza motivul in baza caruia persoanele au intrat la pensie;

Dupa ce inceteaza motivul in baza caruia au fost suspendate raporturile de munca;

In urma hotararii definitive judecatoresti;

Dupa ce inceteaza contractul de mandat sau de management;

Dupa absolvire in acord cu prevederile legale in vigoare.

“Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca”, art. 42, Legea 76/2002.

Care sunt perioadele pe care se acorda indemnizatia de somaj:

Se va acorda indemnizatie de somaj pe o perioada de 6 luni persoanelor care au inregistrat un stagiu de cotizare de cel putin 1 an. Cei care au inregistrat un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani vor putea primi indemnizatie de somaj pe o perioada de 9 luni. Persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani, vor avea acces la o perioada de 12 luni in care vor primi indemnizatie de somaj.

Cum se calculeaza cuantumul indemnizatiei de somaj:

Cuantumul indemnizatie de somaj se calculeaza in functie de stagiul de cotizare. Se va acorda 75% din valoarea indicatorului social de referinta in cazul celor care au inregistrat un stagiu de cotizare de cel putin 1 an. In cazul celor care au un stagiu de cotizare mai mare de 1 an, indemnizatia de somaj se calculeaza la fel ca in cazul anterior, la care se va adauga suma mediei veniturilor.

Obligatiile celor care beneficiaza de indemnizatie de somaj

Persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a se prezenta lunar la agentia fortei de munca, in functie de solicitari sau de programari, pentru a se interesa de posibilitatea incadrarii in munca. In cazul in care au loc schimbari in ceea ce priveste situatia legata de gasirea unui loc de munca, sunt obligati sa comunice acest lucru in termen de zile, la agentia pentru ocuparea fortei de munca. De asemenea, este de obligatia lor de a particpia la diferite servicii in vederea stimularii ocuparii si formarii profesionale, demarate de agentia pentru ocuparea fortei de munca. In tot acest timp, in care primesc indemnizatie de somaj au obligatia de a-si cauta un loc de munca.

“Beneficiarii de indemnizatie de somaj sunt asigurati in sistemul asigurarilor sociale de stat si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si beneficiaza de toate drepturile prevazute de lege pentru asiguratii acestor sisteme”, art. 48, Legea 76/2002.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here