Executarea contractelor in derulare pe durata starii de forta majora

0
477

Covid-19 se raspandeste tot mai mult pe teritoriul tarii noastre, pandemie anuntata de Organizatia Mondiala a Sanatatii afectand aproape orice colt al lumii. In acest context, statul se vede nevoit sa adopte o serie de masuri de urgenta, care sa asigure siguranta si bunul mers al societatii.

Ne aflam in punctul in care multe afaceri si-au inchis usile, cum ar fi magazine, restaurante, baruri, cafenele, spatii de recreere, practic orice loc unde s-ar putea produce aglomerari umane. Efectele acestui fapt se rasfrang asupra executarii contractelor in derulare intre companii si funizori, angajati sau alte parti.

Contractul conform Codului Civil

Conform Art. 1.270 din Codul Civil, contractul incheiat intre partile contractuale are putere de lege, putandu-se modifica sau inceta, exclusiv prin acordul partilor sau prin autorizatii de lege. partile contractuale se angajeaza sa execute contractul cu buna credinta. Astfel, orice tip de neexecutare va duce la raspunderea contractuala a partii care se afla in culpa.

De asemenea, exista cateva dispozitii generale privind raspunderea contractuala, conform Art. 1.350 din Codul Civil, dupa cum urmeaza:

“(1) Orice persoana trebuie sa isi execute obligatiile pe care le-a contractat.

(2) Atunci cand, fara justificare, nu isi indeplineste aceasta indatorire, ea este raspunzatoare de prejudiciul cauzat celeilalte parti si este obligata sa repare acest prejudiciu, in conditiile legii.

(3) Daca prin lege nu se prevede altfel, niciuna dintre parti nu poate inlatura aplicarea regulilor raspunderii contractuale pentru a opta in favoarea altor reguli care i-ar fi mai favorabile”.

Raspunderea contractuala in contextul coronavirusului

Insa, avand in vedere situatia in care ne aflam in prezent, executarea contractelor in derulare ridica semne de intrebare, fiind o serie de cazuri in care angajatorii nu isi poti plati angajatii, in conditiile in care acestia nu isi mai pot desfasura munca in mod normal.

La fel si in cazul furnizorilor. Daca acestia livreaza produse si servicii din tarile puternic afectate de coronavirus, exista probabilitatea ca acest lucru sa nu mai poate fi realizabil, din motive de siguranta, si astfel executarea contractului nu mai poate avea loc.

In ceea ce priveste contractele de credit, se are in vedere momentul in care executarea contractului devine excesiv de oneroasa, pe fondul pandemiei de coronavirus, ceea ce poate duce automat incapacitatea debitorului de a-si executa obligatia. In acest caz poate fi invocata impreviziunea si astfel, fie se inceteaza contractul, dupa negocieri si incercari de rezolvare cu creditorii, fie pierderile si beneficiile se impart echitabil intre creditori si debitori.

Executarea contractului pe fond de forta majora

Art. 1.351 din Codul Civil aduce in atentie cauzele exoneratoare de raspundere, care se aplica atunci cand “legea nu prevede altfel sau partile nu convin contrariul”. In acest caz, raspunderea contractuala poate fi inlaturata cand vorbim de caz de forta majora. Codul Civil defineste forta majora drept “orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil”.

In categoria de evenimente de forta majora sunt incluse toate tipurile de dezastre naturale – cutremure care produc pagube catastrofale, inundatii, tornade, furtuni, alunecari de teren, care au loc dincolo de vointa si puterea omului. In aceiasi categorie de forta majora pot intra revolutii, revolte populare, razboaie, dar si epidemii sau foamete.

Pentru ca un fapt sa fie considerat caz de forta majora, trebuie indeplinite o serie de criterii, in baza legislatiei, dupa cum urmeaza: evenimentul se produce extern de vointa partilor, invocarea imprevizibilitatii, evenimentul nu poate fi inlaturat.

Majoritatea contractelor prezinta o clauza de forta majora, prin care partile contractuale pot fi eliberate de indeplinirea obligatiilor stipulate in contract. Insa, nu este de ajuns doar invocarea evenimentului de forta majora. Trebuie sa se demonstreze, mai intai, faptul ca partile contractuale au incercat prin orice mijloc sa execute contractul, chiar si prin metode alternative.

Cei care invoca evenimentul de forta majora ca o cauza a neexecutarii contractului in derulare, pot obtine un certificat de forta majora de la Camera de Comert si Industrie, insa acest lucru nu le garanteaza ca pandemia prezenta este incadrata la forta majora, numai instanta de judecata putand stabili acest lucru.

Va stam la dispozitie pentru orice tip de consultanta cu privire la executarea contractelor in derulare, in contextul actual.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here