Cum iti poti lua liber de la munca sub forma concediului medical in 2020

0
622

Concediul medical este perioada de odihna si repaus acasa, care poate fi acordat persoanelor care sunt asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, inscrise in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Tipurile de concedii medicale, indemnizatiile aferente si alte tipuri de norme sunt reglementate de Ordonanta de Urgenta 158/2005.

De la concediul de maternitate la concediul pentru accidente de munca, toate tipurile de concedii se acorda in functie de anumite criterii, care tin de stagiul de cotizatie la asigurarile sociale de sanatate, gravitatea situatiei sau necesitatea imperativa de recuperare in afara programului normal de munca.

Dreptul la concediu medical

Exista o categorie specifica de persoane care au dreptul la concediu medical printre care se numara:

  • Angajatii pe baza de contract individual de munca, raport de activitate sau act de detasare.
  • Angajatii asigurati in sistemul de asigurari sociale de sanatate care adauga la venitul de baza si alte surse de venit extrasalariale.
  • Cei care sunt inscrisi in sistemul de asigurari de somaj si beneficiaza de venit lunar.
  • Asociatii sau actionarii unei firme.
  • Persoane fizice autorizate care desfasoara activitati independente.
  • Persoanele fizice care contribuie lunar la Casa de Asigurari Sociale de Sanatate.

Tipuri de concediu medical

Pentru fiecare tip de concediu medical indemnizatia lunara se calculeaza in functie de anumite forme de calcul in bazab legii. Pot sa difere si in ceea ce priveste perioada in care se acorda si conditiile care se impun pentru acordarea concediului medical.

Concediul de boli obisnuite

Cea mai comuna forma este cea a concediul de boli obisnuite, care nu necesita o recuperare indelungata. Angajatii asigurati au dreptul la maxim 183 de zile de concediu medical pentru boli obisnuite, pe an. Indemnizatia pentru acest tip de concediu medical se calculeaza astfel:

Media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din an pentru care se stabileste stagiul de cotizare, care nu trebuie sa depaseasca 12 salariii minime brute nationale. Cuantumul aferent acestei baze de calcul este de 75%.

Concediul de maternitate

Concediul de maternitate este compus din doua etape distincte. Concediul pentru sarcina se acorda cu maxim 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie poate varia in functie de recomandari si necesitati, dar nu trebuie sa fie mai scurt de 42 de zile. In ceea ce priveste indemnizatia, media veniturilor se calculeaza la fel ca cea prezentata mai sus, din care cuantumul este de 85%.

Concediul pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca

Acest concediu se acorda in cazul celor care au suferit diferite tipuri de accidente la locul de munca sau s-au imbolnavit in aceleasi conditii. Pentru cei care nu mai au voie din punct de vedre medical sa lucreze cu norma intreaga, se va acorda o indemnizatie pentru reducerea timpului de munca (diferenta dintre baza de calcul si venitul salariului brut cu reducerea de timp de munca). In caz de boli contagioase angajatii primesc o indemnizatie de 76% din baza de calcul.

Concediul de risc maternal

Este un caz special de concediu care se acorda femeilor insarcinate sau celor care alapteaza, in conditiile in care locul de munca poate sa afecteze negativ derularea sarcinii si alaptarea copilului. Concediul medical de risc maternal nu trebuie sa depaseasca 120 zile, indemnizatia fiind de 75% din baza de calcul pentru concediu medical obisnuit.

Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav

Acest tip de concediu medical este valabil in cazul angajatilor care trebuie sa ingrijiesca un copil bolnav pana la varsta de 7 ani, daca nu este nimic grav. Cei cu probleme mai grave pot primi concediu medical si indemnizatie pana la implinirea varstei de 16 ani a copilului. Indemnizatia se calculeaza la un cuantum de 85% din baza de calcul obisnuita.

Acordarea concediului medical

Acest lucru este posibil prin prezentarea la medicul de familie a adeverintei de concediu medical, prin care se demonstreaza calitatea de asigurat. Mai departe, medicul ofera un certificat medical, unde sunt trecute toate datele privind pacientul si identificarea acestuia, precum si codul de indemnizatie la care se incadreaza.

Va stam la dispozitie in fiecare zi pentru orice fel de nelamurire cu privire la acordarea si drepturile aferente concediului medical.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here