Aplicarea si normele legii asociatilor de proprietari

0
472

Legea nr. 196/2018 numita si legea asociatilor de proprietari este cea care reglementeaza modul de infiintare a asociatiei de proprietari, obligatiilor membrilor asociatiei, implicatiile financiare si alte norme.

O asociatie de proprietari se poate infiinta daca intr-un spatiu de locuit sunt minim 3 apartamente locuite. Odata ce a fost infiintata asociatia de proprietari este cea cea se ocupa de administrarea generala a blocului, din toate punctele de vedere, de la bugetul stabilit anual la rezolvarea diferitelor probleme care pot sa apara in cursul convieturii in acelasi spatiu.

Formarea asociatiei de proprietari

Conform legii asociatilor de proprietari, o astfel de forma de organizare se formeaza in urma unei adunari generale a tuturoro proprietarilor locuintelor din edificiul respectiv. Dintre acesti membrii se alege un comitet executiv, format dintr-un presedinte, cenzor si un grup de membrii in numar par.

Asociatia de proprietari deja formata incepe sa se ocupe de tot ceea ce inseamna administrare si reparare a edificiului. Bugetul de cheltuieli este stabilit de comun acord cu toti locatarii, iar sumele pentru reparatii supliementare sunt suportate in mod egal de catre fiecare in parte.

Obligatiile asociatilor de proprietari

In acord cu Legea asociatilor de proprietari, asociatia, imediat dupa ce s-a infiintat, are nevoie de deschiderea unui cont bancar in care sa fie cuprinse sumele incasate de la fiecare locatar.

Asociatia de proprietari se obliga sa realizeze annual un buget de cheltuieli si reparatii, aprobat in unanimitate de membrii asociatiei.

Se va constitui un fond de rulment si un fond de reparatii, banii care vor fi depusi in decurs de maxim 1 zi de la incasare, in contul asociatiei de proprietari.

Lista cu intretinerile si alte afise legate de asociatie, nu au voie sa contina numele si prenumele locatarilor, in baza prevederilor Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Obligatiile proprietarilor

Ca si in cazul asociatiei de proprietari, locatarii din edificiu trebuie sa respecte un set de obligatii, dupa cum urmeaza:

Notificarea presedintelui asociatiei atunci cand apare orice tip de modificare la nivel de locuire – deces al unui membru, luarea in spatiu a uneia sau mai multor persoane, inchiriere.

Mentinerea in stare buna a locuintei proprietate privata.

Permiterea accesului presedintelui asociatei si altor membrii atunci cand este nevoie de interventie in proprietatea privata pentru reparatii care vizeaza siguranta si bunastarea intregului edificiu.

Acceptul dat oricarui tip de modernizare a edificiului, care aduce un plus de confort si siguranta tuturor locatarilor.

Pentru orice fel de intrebari privind drepturile si obligatiile dumneavoastra ca proprietar contactati-ne.

Sanctiuni pentru incalcarea legii asociatilor de proprietari

Asociatia de proprietari si locatarii pot fi sancationati sub diferite forme, atunci cand incalca in mod evident una sau mai multe dintre normele legii asociatiei de proprietari. Printre sanctiuni se numara:

Asociatia nu a convocat adunarea generala anuala.

Proprietarul nu a anuntat presedintele asociatiei cu privire la modificarile de spatiu din locuinta proprietate privata.

Lipsa masurilor pentru reparatii si modernizari necesare edificiului.

Proprietarul nu a permis accesul presedintelui sau membrilor asociatei atunci cand a fost vorba de reparatii si alte modificari aprobate.

Proprietarul a pus in pericol, sub orice forma, siguranta si bunastarea locuitorilor edificiului.

Proprietarul nu a realizat reparatiile si modificarile in propria locuinta, in caz de accidente casnice sau alte incidente si astfel a cauzat daune celorlalti locuitori ai edificiului.

Utilizarea cu alta destinatie a fondului de rulment si a fondului de reparatii, de catre asociatia de proprietari.

Gestionarea veniturilor asociatiei de proprietari in moduri care incalca prevederile din legea asociatiei de proprietari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here