Drepturile pacientului in conformitate cu legea in vigoare

0
476

Pacientul este definit in termeni legali drept acea persoana sanatoasa sau bolnava, care utilizeaza servicii de sanatate. Toti pacientii au dreptul la ingrijiri medicale de calitate, la cele mai inalte standarde, in functie de resursele financiare si materiale disponibile la momentul dat. In ingrijirea medicala a pacientului se impune o atitudine de respect si integritate, fara sa existe posibilitatea de discriminare si de vatamare a acestuia.

Legea nr. 46/2003 este cea care reglementeaza drepturile pacientului, modul in care acesta trebuie sa fie tratat de catre personalul medical, atunci cand vine vorba de diagnostic, tratament si preventie.

Dreptul pacientului la informatia medicala

In conformitate cu prevederile legale, pacientul are dreptul sa fie informat cu privire la serviciile medicale si a modului in care acestea pot fi utilizate. Pacientul trebuie sa fie informat cu toate datele disponibile de identificare si de statut profesional a oricarui tip de furnizor de servicii de sanatate cu care intra in contact.

Inainte de a fi internat, pacientul va fi informat cu privire la regulile, normele si eventualele obligatii pe care va trebuie sa le indeplineasca, pentru o sedere corespunzatoare in spital. Aici va primi toate informatiile aferente starii de sanatate, a posibilitatii interventiilor medicale.

I se vor explica pe inteles comun, care sunt procedurile pe care se bazeaza interventia medicala si care sunt riscurile la care se expune. Dupa caz, i se pot aduce la cunostinta alternative la interventiile medicale propuse. Pacientul are dreptul sa fie informat cu privire la efectele posibile in caz de nerespectare a procedurilor sau tratamentului propuse de cadrul medical.

Sunt situatii in care informatiile oferite de cadre medic s-ar putea sa cauzeze neplaceri, jena sau suferinta pacientului, acesta avand dreptul de refuza sa mai cunoasca vreun detaliu specific din acele informatii. La nevoie, pacientul poate sa desemneze o alta persoana care sa fie informata cu privire la starea de sanatate a pacientului. O alta persoana poate sa fie desemnata din familia sau cercul de prieteni ai pacientului. Acestia au dreptul sa cunoasca detalii despre investigatiile medicale, diagnosticul si tratamentul pacientul, cu acordul acestuia.

“Informatiile se aduc la cunostinta pacientului intr-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate; in cazul in care pacientul nu cunoaste limba romana, informatiile i se aduc la cunostinta in limba materna ori in limba pe care o cunoaste sau, dupa caz, se va cauta o alta forma de comunicare”, art. 4 Legea nr. 46/2003.

In cazul in care pacientul considera ca are nevoie de mai mult timp de gandire si doreste sa actioneze cu precautie, are dreptul de a cere o alta opinie medicala, cu privire la interventii, diagnostic si tratament.

Consimtamantul cu privire la interventii medicale

“Pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asumandu-si, in scris, raspunderea pentru decizia sa; consecintele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului”, art. 13 Legea nr. 46/2003.

Daca este vorba de o interventie medicala de urgenta, atunci nu mai este nevoie de un consimtamant al reprezentantului legal. In cazul in care reprezentantul legal refuza sa isi dea consimtamantul cu privire la o interventie medicala, iar medicul considera exact opusul, atunci se va lua in consideratie decizia unei comisii de arbitraj de specialitate (constituita din 3 medici pentru pacientul internat si 2 medici pentru pacientul din ambulator).

Recoltarea, pastrarea si folosirea produselor biologice prelevate din corpul pacientului, sunt posibile numai prin consimtamantul dat de acesta. Este nevoie de comsimtamantul pacientului in situatiile speciale care il fac participant la cercetare stiintifica si invatamant medical clinic.

In cadrul unitatilor medicale se interzice fotografierea sau filmarea pacientului, fara ca acesta sa-si fi dat, in prealabil, consimtamantul. Exceptie fac imaginile folosite in diagnosticare sau tratament.

Dreptul la confidentialitatea informatiilor si viata privata a pacientului

Conform art. 21 Legea nr. 46/2003 “toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia”. Este interzisa furanizarea de informatii cu caracter personal si confidential, exceptie fiind cazurile in care pacientul isi da consimtamantul sau legea stipuleaza cererea informatiilor drept imperativa. In orice moment, pacientul are dreptul de a verifica si de a lua la cunostinta informatii si detalii care proveste datele medicale personale. Legea nu permita implicarea in viata privata a pacientului, fiind exceptii cazurile in care acest lucru ar putea sa aduca beneficii tratamentului si ar contribui la o mai buna ingrijire de specialitate.

Drepturile pacientului in domeniile reproducerii

Dreptul la viata al femeii este luat ca prima varianta atunci cand sarcina este un risc major pentru viata mamei. Pacientul va fi informat cu tot ceea ce este necesare pentru a duce o viata sexuala normala. Se vor oferi informatii de interes personal si general, de educatie in ceea ce priveste sanatatea sistemului reproducator, fara a se face vreo discriminare. Este garantat prin lege dreptul femeii de a avea sau nu copii, exceptii fiind situatiile specificate in art. 26.

“Pacientul, prin serviciile de sanatate, are dreptul sa aleaga cele mai sigure metode privind sanatatea reproducerii. Orice pacient are dreptul la metode de planificare familiala eficiente si lipsite de riscuri”, art. 28 Legea nr. 46/2003.

Drepturile pacientului la tratament si ingrijiri medicale

Daca vorbim de cazuri in care tratamentul este limitat si este nevoie de o selectie a pacientilor, atunci funizorii de servicii medicale vor face selectia strict pe baza de criterii medicale acceptate prin lege. Aceste criterii medicale sunt elaborate de catre Ministerul Sanatatii si Familiei in termen de 30 de zile de la data la care intra in vigoare legea. Tot in acest timp se va aduce la cunostinta pacientilor si a publicului modul prin care urmeaza sa se realizeze selectia pentru tipurile de tratament in cauza.

In situatia in care pacientul se afla pe moartea, atunci are dreptul de a primi toate ingrijire medicale astfel incat sa treaca in nefiinta cu demnitate. “Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material si de sfaturi pe tot parcursul ingrijirilor medicale. La solicitarea pacientului, in masura posibilitatilor, mediul de ingrijire si tratament va fi creat cat mai aproape de cel familial” art. 32 Legea nr. 46/2003.

Este interzis din partea cadrelor medicale de a cere sau insinua din partea pacientului a oricaror tipuri de recompense, altele decat cele prevazute in regulamentul unitatii respective. Ramanem la capitolul de recompense si ne referim la situatia in care pacientul poate oferi astfel de plati suplimentare cadrului medical, dar cu respectarea legii.

Pacientul are dreptul sa primeasca ingrijiri medicale pana cand starea de sanatate se imbunatateste sau se vindeca. “Continuitatea ingrijirilor se asigura prin colaborarea si parteneriatul dintre diferitele unitati medicale publice si nepublice, spitalicesti si ambulatorii, de specialitate sau de medicina generala, oferite de medici, cadre medii sau de alt personal calificat. Dupa externare pacientii au dreptul la serviciile comunitare disponibile”, ” art. 35 Legea nr. 46/2003.

Va stam la dispozitie cu cei mai buni specialisti in drept.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here