Procedura divortului pe cale notariala vs. procedura divortului pe cale judecatoreasca

0
806

Exista doua metode prin care se poate obtine divortul intre sot, fie pe cale notariala, mult mai rapida si mai putin costisitoare, fie pe cale judecatoreasca, de regula, atunci cand la mijloc sunt o serie de neintelegeri si invinovatiri.

Vom vedea care sunt diferentele intre cele doua tipuri de divorturi, care sunt conditiile in cazul fiecarei proceduri si in ce mod se deruleaza intreaga procedura.

Cererea de divort

In cazul divortului pe cale notariala, cererea de divort se depune la un notar public care are sediul in circumscriptia judecatoriei in raza careia s-a incheiat casatoria. Este obligatoriu care ambii soti sa se prezinte in fata notarului public in momentul depunerii cererii de divort, prin exprimare asupra consimtamantului cu privire la divort.

In cazul procedurii de divort pe cale judecatoreasca, cererea de divort se realizeaza pentru chemarea in judecata, de catre unul dintre soti. Este nevoie sa se mentioneze numele si identitatea copiilor minori, acolo unde este cazul. Cererea de divort se depune la judecatoria in circumscriptia unde se afla locuinta comuna a sotilor. In cazul in care reclamantul si paratul nu locuiesc in tara, se poate depune cererea la orice judecatorie din Romania si pot fi reprezentanti printr-un avocat.

Conditii si motive pentru divort

In cazul divortului pe cale notariala este nevoie ca cei doi soti sa fie de acord asupra unor elemente esentiale, inclusiv in cazul in care au copii minori impreuna. Se va verifica de catre notar daca sotii au convenit asupra numelui de familie pe care il va purta fiecare dupa desfacerea casatoriei, dar si modul in care se va exercita autoritatea parinteasca de catre fiecare dintre parinti. Va fi nevoie sa se stabileasca de comun acord asupra locuintei copiilor minori, dupa divort, precum si modul in care celalalt parinte isi va exercita dreptul de a pastra o legatura constanta cu minorii. Nu in ultimul rand, este necesar, ca inainte de pronuntarea divortului, parintii sa fie de acord asupra modului in care se impart cheltuielile de crestere a copiilor.

In cazul procedurii divortului pe cale judecatoreasca exista o serie de motive pentru care se opteaza pentru aceasta metoda. Cele mai des intalnite motive sunt legate de neintelegeri in ceea ce priveste impartirea bunurilor comune, dobandite in timpul casatoriei sau legate de custodia copiilor minori. Cererea de divort pe cale judecatoreasca se poate face din vointa ambilor soti sau doar a unuia dintre soti. Astfel, unul dintre soti ca fi in pozitie de reclamant, iar celalalt sot in pozitie de parat.

Cererea de divort in acest caz se poate face de unul dintre soti atunci cand exista o separare de cel putin 2 ani sau starea de sanatate a unuia dintre ei face imposibila continuarea casatoriei. In cazul divortului din culpa exclusiva a unuia dintre soti este nevoie de demonstrarea cu probe in instanta a vinei celuilalt sot, acest proces putandu-se derula pe parcursul catorva luni sau chiar ani, in cazuri extreme.

In cazul procedurii de divort pe cale notariala, dupa ce sunt depuse copiile si originalul dupa certificatul de casatorie si certificatul de nasterea al copiilor minori, unde este cazul, daca cererea de divort este validata de catre notar, acesta acorda un termen de 30 de zile, considerat perioada de reflectie pentru cei doi soti. Daca dupa ce trec cele 30 de zile, cei doi soti nu se mai prezinta in fata notarului, cererea de divort se respinge si se incheie.

In ceea ce priveste procedura divortului pe cale judecatoreasca, dupa cum am spus in introducere, costurile sunt mult mai ridicate. Este nevoie in primul rand de achitarea unei taxe de timbru, care variaza in functie de motivul pentru care se intenteaza divort:

  • 200 lei atunci cand cererea de divort este depusa prin acordul ambilor soti;
  • 100 lei atunci cand divortul este cerut de unul dintre soti din culpa celuilalt sot;
  • 100 lei pentru cererea de divort a unui dintre soti pe motivul separarii de cel putin 2 ani;
  • 50 lei atunci cand cererea de divort este depusa de sotul a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

La aceste costuri se adauga, unde este cazul, onorariul avocatului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here