Cei care obtin permisul de conducere sunt autorizati legal sa conduca un autovehicul pe drumurile publice. Permisul de conducere se obtine pe baza de examen, fiind eliberat de catre organele de politie. Se considera infractiuni conducerea vehiculelor pe drumurile publice fara permis de conducere.
Ordonanta de Urgenta nr. 195/2002 este cea care reglementeaza modul in care se obtine permisul de conducere, care sunt criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca cei interesati si alte aspecte esentiale.
Varsta minima pentru obtinerea permisului de conducere
Exista mai multe categorii si subcategorii de vehicule pentru care se elibereaza permise de conducere – AM, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb sau Tv. Pentru cateva categorii specifice exista o varsta minima care trebuie indeplinita de persoana care doreste respectivul permis de conducere, dupa cum urmeaza:
- 16 ani impliniti pe vehicule tip AM, A1 si B1;
- 18 ani impliniti pentru vehicule tip A2, B, BE, C1, C1E si Tr;
- 20 ani impliniti cu experientea de minim 2 ani de conducere pentru motociclete tip A2 sau 24 ani implinit pentru motociclete tip A;
- 21 ani impliniti pentru vehicule tip C, CE, D1 si D1E;
- 24 ani impliniti pentru vehicule tip D, DE, Tb si Tv.
Conditii generale pentru obtinerea permisului de conducere
Exista cateva criterii, din sfera sanatatii fizice si psihice care trebuie indeplinite de catre persoana interesata sa obtina permisul de conducere:
Dovedirea prin acte medicale ca este apta fizic pentru conducerea autovehiculelelor pentru care doreste sa obtina permisul de conducere;
Dovedirea prin acte medicale ca este apta psihic sa conduca autovehicule pe drumurile publice;
Persoana in cauza trebuie sa nu fi fost condamnata definitiv prin hotarare judecatoreasca pentru infractiuni pe drumurile publice sau de omor, talharie sau furt de autovehicule;
“Sa faca dovada ca indeplineste conditiile prevazute de art. 116 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru prezentarea la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere, in cazul in care a fost condamnata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, pentru una dintre infractiunile prevazute la lit. e);”, art. 33, Ordonanta de Urgenta nr. 195/2002.
Continut dosar programare la examen
Cei care doresc obtinerea permisului de conducere, vor trece printr-un examen care se va tine la unitatile autorizate unde au urmat, in prealabil, cursurile pentru pregatirea teoretica si practica. In vederea sustinerii examenului, solicitantul permisului de conducere trebuie sa depuna un dosar format din urmatoarele:
- Cerere tip completata si semnata de solicitant;
- Fisa de scolarizare;
- Fisa medicala care atesta ca solicitantul este apt sa conduca vehiculele pentru care doreste examanirea;
- Certificat de cazier judiciar;
- Copie dupa actul de identitate;
- Chitanta care atesta plata taxelor obtinerii permisului de conducere.
Examenul pentru obtinerea permisului de conducere consta intr-o proba teoretica, prin care se verifica cunostintele reglementarilor circulatiei rutiere, notiuni de baza de mecanica si notiuni de prim-ajutor. Proba teoretica, o data trecuta, este urmata de cea practica, in care se conduce autovehiculul in traseu, exceptie facand categoria A si subcategoria A1 pentru care se verifica condusul in poligoane special amenajate.
“Persoana declarata “admis” la proba teoretica, dar care nu se prezinta la proba practica de conducere a vehiculului in traseu intr-un termen de cel mult un an de la data absolvirii cursurilor este declarata “respins”, urmand sa efectueze un nou curs de pregatire”, art. 36, Ordonanta de Urgenta nr. 195/2002.