Tot ce trebuie sa stii despre pensiile private

0
557

Un subiect care incepe sa intereseze atunci cand ne angajam pentru prima data cu un contract individual de munca, pensia de stat se bazeaza pe contributiile constante de-a lungul anilor de munca, pana in momentul in care se atinge varsta standard de pensionare, 65 de ani pentru barbati, respectiv 63 de ani pentru femei.

In ceea ce priveste pensiile private, acestea reprezinte Pilonul II si Pilonul III de pensii, fiind vorba de pensie privata obligatorie si pensie privata facultativa, fiecare cu anumite conditii de indeplinit de-a lungul anilor de munca.

Pilonul I, II si III de pensie

Cand spunem Pilonul I de pensie, ne referim la pensia de stat, pe care vei incepe sa o primesti dupa un anumit numar de ani de contributii catre sistemul public de asigurari sociale si dupa inplinirea varstei admise pentru iesirea la pensie.

Pilonul II reprezinta pensia privata obligatorie in cazul salariatilor care au varsta de cel mult 35 de ani. Pentru persoanele cu varsta cuprinsa in 35 si 45 de ani ramane la propria latitudine daca opteaza sa contribuie pentru Pilonul II de pensie.

Pilonul III se refera la pensia privata facultativa, care presupune depunerea unor bani, lunar, astfel incat, atunci cand vei iesi la pensie, conform legii, te vei putea bucura de suma stransa, de-a lungul anilor. In functie de fiecare fond de pensii, pragul minim de plata este diferit, tinandu-se cont si de nivelul de 15% din venitul brut lunar.

Completarea pensiei de stat cu pensiile private

Conform studiilor demografice se estimeaza ca peste aproximativ 40 de ani, rata de natalitate va scadea simtitor, iar speranta de viata va creste, atingand chiar pragul de 84 de ani. Acest lucru inseamna ca pensionarii vor trai mai mult, fata de cei in prezent, si implicit, vor avea nevoie de mult mai multe resurse financiare pentru a duce o viata decenta. Daca este sa ne orientam in functie de scaderea ratei natalitatii, va fi multa mai putina sustinere din partea statului in ceea ce priveste pensiile de atunci, astfel ca, din 2007, prin reforma sistemului de pensii, s-au introdus Pilonul II cu pensia administrata privat si Pilonul III cu pensia facultativa. Astfel, se creeaza o perspectiva mult mai sigura si mai plina de speranta pentru anii ce vor urma si sustinerea pensionarilor.

Pilonul II de pensie privata

Pilonul II de pensie privata este obligatorie pentru angajatii care au cel mult varsta de 35 de ani. In cazul acestora,  din contributia obligatorie catre fondul de pensie de stat, o parte revine intr-un alt cont, Pilonul II, fiind disponibil in momentul in care se indeplinesc conditiile pentru pensionare. Practic, este un mod simplu prin care angajatul se asigura, ca la implinirea varstei de pensionare, pe langa suma de bani care ii revine din contributiile de pana atunci, va primi o a doua pensie asigurata.

Pilonul III de pensie privata

Pilonul III de pensie privata este un mod extra de a te asigura ca prin banii pe care ii cotizezi in prezent, poti beneficia peste 30-40 de ani. Fiecare persoana poate sa opteze pentru o pensie privata administrata de diferite companii, la propria alegere, fara sa depinda de pensia de stat sau de cea administrata privat obligatorie. Alegi suma de bani pe care sa o depui lunar intr-un cont, urmand ca resursele adunate in acest cont sa fie investite, pentru a beneficia in momentul iesirii la pensie in mod normal, de inca un fond special de economii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here