Despre procedura succesorala, taxe si costuri

0
809

In termeni juridici, succesiunea sau mostenirea se defineste ca modalitatea prin care se reglementeaza consecintele mortii asupra bunurilor si valorilor persoanei care a decedat.

Astfel ca, succesiunea poate avea loc numai atunci cand vorbim de un deces. In mod normal, mostenirea revine sotului supravietuitor, daca nu exista mostenitori naturali, cum ar fi copii sau alte rude apropiate. In conditiile in care persoana decedata nu lasa in urma niciun urmas, atunci intreaga mosternire se va da statului.

Modul in care se deruleaza succesiunea, conditiile de indeplinit de mostenitori si cum sunt acestia chemati la succesiune, dar si alte elemente specifice sunt reglementate de Codul Civil.

Mostenire testamentara

In cazul mostenirii testamentare vorbim desigur de existenta unui testament. In functie de acest document, bunurile si valorile persoanei decedate sunt impartite in functie de ceea ce aceasta a dispus, in momentul cand era in viata.

Mostenire legala

Vorbim de mostenire legala in urmatoarele situatii:

  • Nu exista testament din partea persoanei decedata;
  • Exista testament, dar nu sunt acoperite toate bunurile si valorile persoanei decedata;
  • In cazul in care testamentul nu este valabil sau nu a fost incheiat conform legii.

Ordinea de succesiune

In cazul in care exista un numar mai mare de mostenitori legali, atunci se va tine cont de o clasificare legala. In functie de aceasta clasificare fiecare mostenitor legal va fi chemat la succcesiune. Cele mai apropiate rude se afla in categoria descendentilor, apoi urmeaza colateralii privilegiati si ca ultima categorie vorbim de colaterali ordinari.

Clasa I Descendentii – Sotul supravietuitor care este casatorit legal cu persoana decedata, copii biologici, copii infiati legal. In aceasta categorie sunt inclusi si cei numiti ascendenti privilegiati, precum parintii sau tutorii legali ai celui decedat.

Clasa II Colaterialii privilegiati – Fratii si surorile biologici sau infiati ai celui decedat. In aceasta categorie sunt inclusi si ascendentii ordinari, bunicii din partea mamei si a tatalului ai persoanei defuncte.

Clasa III Colateralii ordinari – Unchii si matusile celui care a decedat.

Acte si documente pentru succesiune

Urmatoarele acte se vor depune la Biroul de Stare Civila din localitatea unde a avut domiciliu persoana care a decedat:

  • Cerere-tip;
  • Certificat de deces in original;
  • Certificat de atestare fiscala in original. Se elibereaza de la Directia de Taxe si Impozite Locale;
  • Certificat de atestare fiscala in original. Se elibereaza de la sediul local ANAF pentru a dovedi faptul ca defunctul nu are niciun tip de datorie catre bugetul de stat;
  • Certificat de nastere si de casatorie in cazul sotului suprevietuitor;
  • Certificat de nastere si casatorie pentru alti mostenitori, unde este cazul;
  • Acte de identitate ale mostenitorilor;
  • Acte de proprietate pentru bunurile care sunt incluse in succesiune;
  • Testament, acolo unde exista acest document.

Taxe si alte costuri

In primul rand vorbim despre achitarea onorariului notarului in fata caruia se desfasoara succesiune. Onorariul este calculat in functie de valoarea bunurilor implicate in succesiune. Suma totata a onorariului va fi impartita catre fiecare dintre mostenitorii care participa la succesiune. Daca doresti sa estimezi cam cat o sa platesti pentru onorariul notarului, verifica Grila Notarilor unde vei gasi toate informatiile necesare.

In unele cazuri, succesiunea poate sa aiba loc in fata unei instante si astfel, taxele vor fi stabilite in functie de perioada pe care se desfasoara procesul, de numarul de mostenitori si de alte aspecte legale. In conditiile in care succesiunea are loc in intervalul de cel mult 2 ani de la deces, atunci nu va mai fi nevoie sa se plateasca impozitul de 1% din valoarea totala a bunurilor mostenite. Acesta trebuie achitat de catre mostenitori, atunci cand este cazul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here