Care sunt implicatiile procedurii ordonantei presedentiale

0
770

Procedura ordonantei presedentiale se refera la capacitatea instantei de a ordona luarea unor masuri in cazurile unde este nevoie de pastrarea unui drept care s-ar pagubi in cazul in care se lasa sa treaca o perioada de timp. Este o metoda acceptata atunci cand se poate preveni producerea unei pagube iminente, care nu poate sa fie reparata si atunci cand se poate face cale liberi in vederea punerii in practica a unei executari.

Caracteristici ordonanta presedentiala

In ceea ce priveste reglementarile legale, ordonanta presedentiala are caracter provizoriu si executoriu, putand fi activa pana in momentul in care se solutioneaza litigiul asupra fondului, daca nu exista alte dispozitii si mentiuni, stabilite de la inceput.

In cadrul unei ordonante presedentiale, executarea se poate face fara somatie sau fara expirarea termenului, la solicitarea reclamantului. Ordonanta presedentiala poate fi data in timpul judecatii asupra fondului.

Cerere si procedura de solutionare in ordonanta presedentiala

Se poate face cerere de ordonanta presedentiala catre instanta competenta, care este in masura sa se pronunte asupra fondului de drept. Cererea se judeca prin citarea partilor. Paratul primeste copie dupa cerere si alte documente aferente.

„Ordonanta va putea fi data si fara citarea partilor. In caz de urgenta deosebita, ordonanta va putea fi data chiar in aceeasi zi, instanta pronuntandu-se asupra masurii solicitate pe baza cererii si actelor depuse, fara concluziile partilor”, art. 998 Codul de Procedura Civila.

In vederea derularii procesului de judecata, nu se vor admite probe a caror administrare ar dura prea mult timp. Intreaga procedura se efectueaza rapid si intr-un timp cat mai scurt cu putinta. Nu se poate face o amanare a pronuntarii mai mare de 24 de ore. Aceasta trebuie sa fie comunicata si motivata in cel mult doua zile de la pronuntare.

Ordonanta se poate ataca prin apel, in maximum 5 zile de la pronuntare, in cazul in care a fost data cu citarea partilor si in maximum de 5 zile de la comunicare, daca a fost data fara sa se citeze partile. Astfel ca, se poate suspenda executarea la dispunerea instantei de apel, pana in momentul in care se judeca apelul. Se impune in acest caz palta cautiunii, stabilita de aceiasi instanta competenta. Se citeaza partile pentru judecarea apelului de urgenta. „Impotriva executarii ordonantei presedintiale se poate face contestatie la executare”, art. 999 Codul de Procedura Civila.

Se poate ca cererea de ordonanta presedentiala sa fie transformata in cerere de drept comun, daca acest lucru este solicitat de catre reclamant. Noua forma a cererii de ordonanta presedentiala este valabila pana in momentul in care se finalizeaza dezbaterea la prima instanta. Paratul va primi incunostinare cu privire la modificarea statutului cererii si, in aceste conditii, va fi citat.

La solicitarea reclamantului, pana la inchiderea dezbaterilor la prima instanta, cererea de ordonanta presedintiala va putea fi transformata intr-o cerere de drept comun, situatie in care paratul va fi incunostintat si citat in mod expres cu aceasta mentiune.”Ordonanta presedintiala are autoritate de lucru judecat fata de o alta cerere de ordonanta presedintiala, numai daca nu s-au modificat imprejurarile de fapt care au justificat-o”, art. 1001 Codul de Procedura Civila.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here