Procedura ordonantei presedintiale se refera la dreptul instantei de judecata de a ordona unele masuri previzorii, in cazuri grabnice, pentru a se pastra un drept anume, care de altfel s-ar pagubi daca s-ar permite intarzierea. Astfel prin ordonanta presedintiala, se previne o paguba iminenta si care nu se mai poate repara, inlaturandu-se orice tip de piedici care ar putea surveni in ceea ce priveste executarea
Admisibilitate ordonanta presedintiala
Ordonanta presedintiala are caracter provizoriu si executoriu, iar masurile care se iau de catre instanta de judecata, produc efecte pana in momentul in care se solutioneaza litigiul asupra fondului, daca legea nu stipuleaza altfel. Ordonanta presedintiala poate fi pusa in aplicare chiar si in cursul judecarii asupra fondului.
In functie de solicitarea reclamantului se poate ca executarea sa poate fi realizata fara niciun fel de somatie si fara sa se tina cont de trecere unui termen anume, hotarare ce este aprobata si data de catre instanta de judecata. “Pe cale de ordonanta presedintiala nu pot fi dispuse masuri care sa rezolve litigiul in fond si nici masuri a caror executare nu ar mai face posibila restabilirea situatiei de fapt”, art. 996, Codul de Procedura Civila.
Se poate introduce cerere de ordonanta presedintiala catre instanta competenta care se pronunta asupra fondului de drept. In continuarea, pentru judecare, se vor cita partile implicate conform procedurile de urgenta. Paratul va primi copie dupa cerere si alte acte, fara sa fie nevoie de intampinare.
Judecarea cererii ordonantei presedintiale
Ordonanta presedintiala nu presupune neaparat citarea partilor, putand in unele cazuri, sa fie data in aceiasi zi in care a fost depusa cererea, fara sa fie nevoie de implicarea partilor. Procesul de judecata se realizeaza in regim de urgenta, fara sa fie admise probe care nu pot fi administrate rapid. Motivarea ordonantei presedintiale se va face in 48 de ore de la pronuntare, tinandu-se cont, ca pronuntarea poate sa fie amanata cu cel mult 24 de ore.
Contestatie la executare si cai de atac a ordonantei presedintiale
Se poate face contestatie la executare impotriva executarii ordonantei presedintiale. Ordonanta presedintiala se poate ataca prin apel in termen de 5 zile de la momentul pronuntarii in caz de citare a partilor. Se va ataca prin apel in 5 zile de la comunicare fara citarea partilor. Executarea poate sa fie suspendata de catre instanta de apel, in schimbul platii unei cautiuni, stabilita ca valoare de catre instanta de apel.
“La solicitarea reclamantului, pana la inchiderea dezbaterilor la prima instanta, cererea de ordonanta presedintiala va putea fi transformata intr-o cerere de drept comun, situatie in care paratul va fi incunostintat si citat in mod expres cu aceasta mentiune”, art. 1000, Codul de Procedura Civila.
Ai o intrebare? Apeleaza la un avocat online.