Despre infractiunea de delapidare

0
286

Conform Codului Penal delapidarea este definita ca infractiunea prin care se insuseste, foloseste sau se face trafic in interes propriu sau pentru un alt interes, de bani, valori sau bunuri. Cel care este implicat direct in delapidare, gestioneaza sau administreaza respectivele bunuri sau valori. Infractiunea de delapidare se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si aduce cu sine interzicerea dreptului persoanei in cauza, de a mai ocupa vreodata orice tip de functie publica. Tentativa se pedepseste.

„Insusirea, folosirea sau traficarea de catre un functionar public, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”, art. 295, noul Cod Penal.

Delapidarea este incadrata in Codul Penal la categoria de infractiuni de serviciu, iar cel care savarseste fapta nu este obligatoriu sa ocupe functia publica, fiind de ajuns ca acesta sa aiba sarcina de a administra si gestiona anumite bunuri si valori, pe care le sustrage si alege sa le foloseasca in scop personal sau in alte scopuri si interese.

Ce spune vechiul Cod Penal cu privire la delapidare si care sunt modificarile aduse

Ceea ce am vazut mai sus este definitia si prevederea din noua forma a Codului Penal, insa este de interesant de comparat cu ceea ce se dispunea in vechiul Cod Penal cu privire la delapidare. Astfel ca, in vechiul Cod penal, la articolul 215 delapidarea era savarsita de persoane care ocupa functii publice si care au sustra bunuri sau valori pe care le aveau in gestiune, pentru a se folosi de ele in scop personal sau in alte scopuri.

“Insusirea, folosirea sau traficarea, de catre un functionar, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza, se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 15 ani.In cazul in care delapidarea a avut consecinte deosebit de grave, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi”, art. 215, vechiul Cod Penal.

Ceea ce este schimbat in prevederea legala este pedeapsa care initial are stabilita intr-un interval cuprins intre 1 si 15 ani, iar in prezent aceasta pedeapsa este maxim de 7 ani. Aici vorbim de o infractiune in care urmarile nu au fost extrem de grave, insa in cazuri speciale, pedeapsa cu inchisoare pentru delapidare poate sa fie cuprinsa intre 10 si 20 de ani, cu interzicerea de a mai putea ocupa vreodata orice tip de functie publica. De asemenea, se poate vorbi de infractiunea de delapidare in forma continuata, ceea ce inseamna ca faptuitorul produce pagube in mod repetate, in aceiasi functie si asupra bunurilor sau valorilor pe care le are in gestiune sau administrare.

Punere sub acuzare si cercetare penala in caz de delapidare

Este esential in pronuntarea infractiunii de delapidare sa exista o legatura intre fapta care a fost savarsita si pagubele produse. Punerea sub acuzare se poate face numai in aceste conditii, in care administrarea probelor sa poate justifica si demonstra legatura dintre faptuitor si pagubele pentru care este acuzat.

Ai o intrebare? Apeleaza la un avocat online.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here