Contestatia la executare este posibila atunci cand partea vatamata sau alta persoana interesata doreste sa conteste executarea silita sau incheierea data de executorul judecatoresc. Contestatia la executare este valabila si in cazul in care se refuza indeplinirea executarii silite sau a unui act care tine de executarea silita. Acelasi tip de contestatie poate fi realizata atunci cand se doreste obtinerea unei lamuriri si intelegeri in detaliu in ceea ce priveste aplicarea titlului executoriu intr-o situatie data.
“De asemenea, dupa inceperea executarii silite, cei interesati sau vatamati pot cere, pe calea contestatiei la executare, si anularea incheierii de investire cu formula executorie, precum si a incheierii prin care s-a admis cererea de incuviintare a executarii silite, daca au fost date fara indeplinirea conditiilor legale”, art. 712, Codul de Procedura Civila. In momentul in care se judeca contestatia la executare se poate aduce in discutie impartirea unor bunuri proprietate comuna, daca una dintre partile interesate solicita acest lucru.
Admisibilitatea contestatiei la executare
Este de precizat faptul ca nu se poate face contestatie la anumite motive de drept ce tin de hotararea judectoreasca cu privire la executarea silita, motive care ar fi trebuit sa fie contestate in timpul in care s-a efectuat judecarea cazului. Pe de alta parte, contestatia la executare este posibilia atunci cand executarea silita nu se face in baza unei hotarari judecatoresti, ci in baza unui anumit titlu executoriu. Se poate face contestatie cu privire la motivele de drept, in conditiile prevazute de lege in situatia data.
Partea vatamata sau persoana interesata este bine sa stie ca nu poate face contestatie de doua ori privind aceleasi motive. Este adevarat ca aceasta contestatie la executare poate sa fie modificata, daca se respecta termenul in care se poate face contestatia. “Creditorii neurmaritori au dreptul de a interveni in executarea efectuata de alti creditori, pentru a lua parte la executare sau la distribuirea sumelor obtinute din urmarirea silita a bunurilor debitorului”, art. 713, Codul de Procedura Civila.
Termene si instanta competenta
Contestatia la executare se va solicita la instanta care hotaraste executarea sau la judecatoria unde este situat imobilul daca vorbim de urmarirea silita a imobilelor, fructelor si veniturile generale ale imobilelor. Daca se face contestatia privind lamurirea si intelegerea in detaliu a motivelor care stau la baza inceperii executarii silite, atunci contestatia se introduce la instanta unde s-a pronuntat hotararea de executare. Instanta de executare se ocupa si de cazul in care contestatia se face asupra unui titlul executoriu care nu este emis de un organ juridic.
Contestatia la executare se va face in maxim 15 zile de la:
- Momentul in care contestatorul ia la cunostinta executarea in cauza;
- Momentul in care persoana interesata afla despre infiintarea propririi. Daca este vorba de retineri de bani din venituri periodice, atunci contestatia la executare se va face cel mult pana la data primei retineri.
- Momentul in care debitorul primeste incheierea de incuviintare a executarii sau din momentul in care ia la cunostinta primul act de executare.
In cazul in care incheierea executorului judecatoresc nu este definitiva se poate face contestatie la executare in cel mult 15 zile de la comnicare. Daca este vorba de contestatia la executare pentru a intelege mai bine motivele care stau la baza executarii silite, atunci aceasta se poate face in timpul termenului de prescriptie.
“Daca prin lege nu se prevede altfel, contestatia prin care o terta persoana pretinde ca are un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmarit poate fi introdusa in tot cursul executarii silite, dar nu mai tarziu de 15 zile de la efectuarea vanzarii ori de la data predarii silite a bunului”, art. 715, Codul de Procedura Civila. Daca se intampla sa nu introduca contestatia in termenul admis de lege, terta persoana poate sa faca acest lucru pe o alta cale, in acord cu dispozitiile legale privind vanzarea silita a bunurilor urmarite.
Judecata si cai de atac
Exista posibilitatea ca cel care face contestatia, daca nu are domiciliul in localitatea de resedinta a instantei sa-si poate alege aceasta locatie ca sediu sau domiciliu. In cazul contestatie la executare, intampinarea este obligatorie.
“Contestatia la executare se judeca cu procedura prevazuta de prezentul cod pentru judecata in prima instanta, care se aplica in mod corespunzator, dispozitiile art. 200 nefiind aplicabile in acest caz”, art. 717, Codul de Procedura Civila.
O data ce contestatia de executare este introdusa, instanta va trebui sa solicite executorului judecatoresc copii legale de pe toate actele dosarului care sunt contestate de partea vatamata sau de alta persoana interesata. Cheltuielile de judecata sunt suportate de catre partea interesata in contestarea executarii silite. Urmeaza apoi citarea partilor, cu judecare de urgenta. Se poate ca executorul judecatoresc sa fie obligat, prin cererea instantei de a da anumite explicatii scris, in cazurile este este nevoie si se solicita expres acest lucru.
Dupa ce s-a pronuntat hotararea in ceea ce priveste contestatia la executare, se poate ataca prin apel sau in drept comun (numai pentru hotarari care se pronunta in acord cu prevederile art. 712 alin. (4) si art. 715 alin. (4) din Codul de Procedura Civila).
In ceea ce priveste solutionarea contestatie prin care s-au cerut lamuriri si o intelegere mai amanuntita a motivelor de fapt si de drept a executarii silite, hotararea se poate ataca prin apel sau in drept comun. Daca nu este vorba de o hotarare de executare emisa de un organ de jurisdictie, atunci atacarea se poate face numai prin apel.
Efectele solutionarii contestatiei la executare
“Daca admite contestatia la executare, instanta, tinand seama de obiectul acesteia, dupa caz, va indrepta ori anula actul de executare contestat, va dispune anularea ori incetarea executarii insesi, va anula ori lamuri titlul executoriu”, art. 720, Codul de Procedura Civila. Se va lua in calcul impartirea bunurilor proprietate comuna, daca acest lucru a fost solicitat prin contestatia la executare.
In situatia in care contestatia la executare este respinsa, se poate ca cel care a facut contestatia sa fie pus sa despagubeasca pagubele care s-au produs in urma intarzierii executarii. De asemenea, se va da o amenda de la 1000 lei la 7000 lei pentru cei care fac contestatii la executare cu rea-credinta.
In ceea ce priveste executorul, daca acesta refuza fara justificare legala sa inregistreze cererea executarii silite sau sa duca la indeplinire executarea silita, atunci acesta va fi obligat sa plateasca o amenda judiciara care poate fi cuprinsa intre 1000 lei si 7000 lei. De asemenea, se poate ca executorul sa fie nevoit sa plateasca despagubiri pentru pagubele provocate prin refuzarea indeplinirii actului de executare silita.
Ai o intrebare? Apeleaza la un avocat online.