Despre procedura de acordare a esalonarii la plata

0
943

Esalonarea la plata se referea la tipul de aranjament de plata in rate a obligatiilor fiscale restante ale debitorilor. Acest lucru este posibil atunci cand debitorii se fla in lipsa temporara de disponibilitati banesti.

Daca se opteaza pentru esalonarea la plata, exista anumite tipuri de avantaje, cum ar fi suspendarea executarii silite pentru sumele de bani care intra in procedeul esalonarii la plata, amanarea la plata a penalitatilor de intarziere, posibilitatea participarii la licitatii publice.

Vom vedea care sunt tipurile de esalonare la plata, care sunt conditiile care trebuie sa fie indeplinite pentru a beneficia de aceasta procedura, precum si detalii despre depunerea cererii.

Tipuri de esalonare la plata

Esalonarea la plata se clasifica sub mai multe forme, in functie de perioada de timp si aplicarea penalitatilor de intarziere, astfel:

  • Esalonare la plata pana la 5 ani – amanarea platii penalitatilor de intarziere, in conditiile in care se constituie garantii, in acord cu legea.
  • Esalonare la plara pana la 5 ani – fara amanarea penalitatilor de intarziere, acestea fiind incluse in esalonare, daca se constituie garantii suficiente.
  • Esalonare la plata pana la 6 luni – fara amanarea penalitatilor de intarziere, acestea fiind incluse in esalonare, fara conditia constituirii de garantii.
  • Esalonare la plata pana la 5 ani – amanarea platii penalitatilor de intarziere, in conditiile in care valoarea obligatiilor fiscale ajunge pana la suma de 20.000 lei (persoane juridice), respectiv 5.000 lei (persoane fizice).
  • Esalonarea la plata pana la 12 luni – se aplica numai in cazul debitorilor cu risc fiscal mic, care au conditie de constituire de garantii de minim 20% din obiectul inlesnirii la plata.

Conditii de acordare a esalonarii la plata

Exista un anumit set de conditii care trebuie sa fie indeplinite de debitor, in vederea acordarii esalonarii la plata, dupa cum urmeaza:

  • Aflarea in dificultate generata de lipsa temporara a disponibilitatilor banesti, cu capacitate financiara pentru a plati perioada de esalonare.
  • Capacitatea de a constitui garantii.
  • Debitorul nu trebuie sa se afle in procedura de insolventa.
  • Debitorul nu trebuie sa se afle in procedura de dizolvare.
  • Debitorul nu are stabilita raspunderea in ceea ce priveste insolventa sau raspunderea solidara.
  • Depunerea la zi a declaratiilor fiscale, in momentul eliberarii certificatului de atestare fiscala.

Realizarea cererei esalonarii la plata

Daca se indeplinesc conditiile enumerate mai sus, atunci urmatorul pas este realizarea cererii de acordare a esalonarii la plata a obligatiilor fiscale. Cererea va cuprinde data de identificare ale debitorului, perioada pentru care se solicita esalonarea la plata, insotita de motivare.

Se va trece in continuare suma de bani pentru care se doreste esalonarea la plata, justificandu-se starea de dificultate generata de lipsa temprara a disponibilitatilor banesti. La finalul cererii se vor trece, acolo unde este cazul, mentiuni privind inlesnirile la plata sau la bunurile de proprietate.

Depunerea cererii esalonarii la plata

Dupa completarea cerereii esalonarii la plata aceasta se va depune la organul fiscal responsabil cu administrarea obligatiilor fiscale ale debitorului. Perioda de analiza si solutionare este cuprinsa intre 15-60 zile, iar pentru debitorii cu factor de risc fiscal mic perioada este de 15 zile. Urmatoarea etapa este eliberarea de catre organul fiscal a certificatului de atestare fiscala. In continuare, se va constitui acordul de principiu, in care se stabileste perioada de esalonare, data de valabilitate a garantiei, cuantumul garantiei.

Pentru orice tip de informatie sau nelamuriri va asteptam pe pagina de contact.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here