Despre institutia casatoriei in conformitate cu prevederile Codului Civil

0
141

Conform Codului Civil casatoria in Romania se incheie intre un barbat si o femeie, prin consimtamantul liber al acestora. Cele doua persoane care aleg sa incheie casatoria trebuie sa aiba implinita varsta de 18 ani.

In articolul de astazi o sa vedem care sunt prevederile legale privind incheierea casatoriei, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cele doua persoane pentru a fi considerata valida casatoria si alte aspecte de interes general.

Varsta la care se poate incheia casatoria

Dupa cum am vazut, regula generala este aceea ca cei doi soti trebuie sa fie majori din punct de vedere legal, insa exista o exceptie. Minorii care au varsta de 16 ani impliniti pot sa se casatoreasca numai in conditiile in care exista o justificare bine intemeiata, acordul parintilor si un aviz medical.

Situatii in care casatoria este interzisa

Conform legislatiei in vigoare casatoria este interzisa in urmatoarele situatii:

Intre rude in linie dreapta

Intre rude in linie colaterala, pana la gradul al patrulea inclusiv (in acest caz se poate face exceptie daca exista justificare temeinica si un aviz medical). Regula cu privire la gradul de rudenie se aplica si in cazul adoptiei.

Intre tutore si persoana minora pe care o are in tutela

Intre o persoana alienat mintal si o persoana debil mintal

Intre persoane de acelasi sex

„Parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate fie de cetateni romani, fie de cetateni straini nu sunt recunoscute in Romania”, art. 277, Codul Civil.

Incheierea casatoriei

Formalitatile necsare inaintea incheierii casatoriei presupun obtinerea avizelor medicale pentru fiecare dintre cei doi parteneri. O casatorie poate sa fie oprita daca se demonstreaza, prin dovezi medicale ca una sau ambele persoane suferea de anumite boli.

Casatoria poate sa fie incheiata numai la sediul primariei/starii civile de catre ofiterul de stare civila. „Prin exceptie, casatoria se poate celebra, cu aprobarea primarului, de catre un ofiter de stare civila de la o alta primarie decat cea in a carei raza teritoriala domiciliaza sau isi au resedinta viitorii soti, cu obligativitatea instiintarii primariei de domiciliu sau de resedinta a viitorilor soti, in vederea publicarii”, art. 279, Codul Civil.

Casatoria se va incheia numai prin declaratia de casatorie realizata personal de catre fiecare dintre parteneri, in cadrul primariei. Am vazut mai devreme ca exista cazuri exceptionale in care se pot casatori si minorii in varsta de 16 ani, iar in cazul acestora, declaratia de casatorie este realizata de catre parinti sau tutore.

Declaratia de casatorie cuprinde consimtamantul celor doi parteneri si numele de familie pe care il aleg sa-l poarte dupa incheierea casatoriei. Privind aceasta chestiune a numelui de familie, viitorii soti au dreptul sa-si pastreze numele pe care il au inaintea casatoriei, sa aleaga sa poarte unul dintre cele doua numele de familie sau sa reuneasca cele doua nume de familie.

Dupa depunerea declaratiei de casatorie, aceasta va fi afisata prin extras la sediul primariei si in mediul online pe pagina primariei. In termen de 10 zile, orice persoana poate sa se opuna casatoriei, in baza unei justificari temeinice. Dupa ce trec cele 10 zile si nu exista nicio opozitie, casatoria se poate incheia.

„In cazul in care casatoria nu s-a incheiat in termen de 30 de zile de la data afisarii declaratiei de casatorie sau daca viitorii soti doresc sa modifice declaratia initiala, trebuie sa se faca o noua declaratie de casatorie si sa se dispuna publicarea acesteia”, art. 284, Codul Civil.

Viitorii soti se vor prezenta in fata ofiterului de stare civila la data si ora stabilite in prealabil, insotiti de doi martori. Casatoria se incheie dupa ce fiecare sot si-a exprimat deschis consimtamantul.

Dovada casatoriei

Casatoria se dovedeste prin actul de casatorie, care este semnat de catre cei doi soti, cei doi martori si ofiterul de stare civila, dupa incheierea casatoriei, precum si prin certificatul de casatorie. Actul de casatorie cuprinde regimul matrimonial ales de catre cei doi soti.

Nulitatea casatoriei

Se declara nula casatoria care este incheiata prin incalcarea dispozitiilor legale din Codul Civil care vorbesc despre cazurile in care este interzisa casatoria. Casatoria dintre minori sub 16 ani este declarata nula. Exceptie face cazul in care sotia este insarcinata sau a nascut sau cei doi soti au implinit varsta de 18 ani, pana in momentul in care se emite hotararea judecatoreasca definitiva cu privire la nulitatea casatoriei.

Se declara nula casatoria care nu se incheie cu scopul de intemeiere a familiei, fiind cunoscuta sub denumirea de casatorie fictiva. Exceptie face cazul in care sotia este insarcinata sau a nascut, cei doi soti convietuiesc, pana in momentul in care se emite hotararea judecatoreasca definitiva cu privire la nulitatea casatoriei.

Declararea casatoriei nula nu afecteaza in niciun mod copii conceput in timpul casatorie. Dupa ce se declara nula casatoria, indatoririle, drepturile si obligatiile parintesti se aplica in acelasi mod ca si cum ar fi avut loc un divort intre cei doi parinti. „Nulitatea casatoriei nu poate fi opusa unei terte persoane impotriva unui act incheiat anterior de aceasta cu unul dintre soti, in afara de cazul in care au fost indeplinite formalitatile de publicitate prevazute de lege cu privire la actiunea in constatarea nulitatii ori in anulare sau tertul a cunoscut, pe alta cale, inainte de incheierea actului, cauza de nulitate a casatoriei”, art. 306, Codul Civil.

Anularea casatoriei

Casatoria se poate anula daca unul dintre soti face cerere in aceasta privinta, demonstrand ca acordul personal cu privire la incheierea casatoriei a fost viciat prin violenta, eroare sau dol (atitudine psihica ce defineste infractiunea intentionata). Se poate dispune anularea casatoriei in cazul in care se demonstreaza faptul ca la momentul incheieierii casatoriei unul dintre parteneri a fost lipsit de discernamant. Casatoria poate sa fie anulata in termen de 6 luni.

„In cazul nulitatii pentru vicii de consimtamant ori pentru lipsa discernamantului, termenul curge de la data incetarii violentei sau, dupa caz, de la data la care cel interesat a cunoscut dolul, eroarea ori lipsa vremelnica a discernamantului”, art. 301, Codul Civil.

Casatoria nu poate sa fie anulata in urmatoarele cazuri. Atunci cand se demonstreaza ca cei doi soti au convietuit timp de 6 luni de la data la care a incetat violenta sau de la data la care s-a descoperit dolul. Acelasi fapt este valabil daca in acest timp, sotia a ramasa insarcinata sau a nascut, precum si daca cei doi soti au implinit varsta legala de 18 ani.

Pentru orice tip de nelamurire legata de casatorie si divort apelati la un avocat dreptul familiei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here