Contestarea amenzilor primite in pandemie

0
486

Pe data de 6 mai 2020, prin decizia CCR 152/2020 s-a stabilit faptul ca sunt neconstitutionale toate  amenzile care au fost date in timpul perioadei starii de urgenta, pentru nerespectarea ordonantelor militare. In urma Deciziei Curtii Cobstitutionale publicata in Monitorul Oficial, fiecare dintre cetatenii care au primit amenzi in timpul starii de urgenta, indiferent pe ce motiv, vor putea obtine in instanta anularea amenzii sau recuperarea banilor, in cazul in care amenda a fost deja platita.

Cuprins din Comunicatul de presa a Curtii Constitutionale

Din Comunicatul de presa a Curtii Constitutionale din data de 6 mai 2020, se evidentiaza urmatoarele:

S-a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 28 din din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta. In respectivul articol se prevede ca orice contraventie potrivit art. 9 se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 2.000 lei si 20.000 lei, pentru persoane fizice si intre 10.000 lei si 70.000 lei pentru persoane juridice. Au mai fost declarate neconstitutionale si unele masuri suplimentare de sanctionare cum ar fi confiscarea de bunuri folosite sau rezultate din contraventie, suspendarea temporara a activitatii, desfiintarea de lucrari.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.1/1999 este neconstitutionala. In prezenta ordonanta se specifica faptul ca nerespectarea sau neaplicarea masurilor stabilite prin ordonanta, s-ar rasfrange in mod negativ asupra dreptului la viata si asupra dreptului la sanatate al persoanelor, fiind un mod de impiedicare a eforturilor autoritatilor competente de a inceta raspandirea de coronavirus.

“Intrucat nicio dispozitie a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.1/1999 nu il indrituieste pe Presedinte sa actioneze dincolo de competentele sale constitutionale, instanta constitutionala nu poate sanctiona, in cadrul controlului de constitutionalitate pe care il efectueaza in procedura instituita de art.146 lit.d) din Constitutie referitoare la solutionarea exceptiilor de neconstitutionalitate, normele legale criticate de autorul exceptiei”.

Anularea amenzilor primite in timpul starii de urgenta

Pe toata perioada starii de urgenta nu s-au putut formula plangeri impotriva proceselor verbale de constatare, fiind o masura suspendata din cauza situatiei exceptionale la nivel national. Astfel, chiar daca au trecut cele 15 zile de la intocmirea procesului-verbal de constatare, se poate face in continuare plangere impotriva, incepand cu data de 15 mai.

Chiar daca anularea amenzilor primite in timpul starii de urgenta nu are loc in mod automat, cei mai multi dintre cei care vor face plangere in instanta vor avea castig de cauza. Se va formula o plangere impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, care va fi depusa la judecatoria din localitatea/municipiul in care s-a acordat amenda.

Perioada de depunere a plangerii este de 15 zile lucratoare. Acelasi tip de plangere se va depune la judecatorie si de catre cetatenii care au platit deja amenda, pentru a-si primi banii inapoi. Dosarul complet depus la judecatorie va cuprinde: plangerea, dovada achitarii taxei judiciare de timbru, in valoare de 20 lei, copie dupa procesul-verbal, copie dupa actul de identitate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here