Despre dreptul la mostenire si cotele succesorale

0
5975

Mostenirea este procedura prin care se transmite patrimoniul unei persoane fizice decedate catre succesorii sai, cu respectarea prevederilor din Codul Civil. Patrimoniul include bunurile materiale ale celui decedat, dar succesorii mostenesc in aceiasi masura si eventualele datorii.

O mestenire poate fi de doua feluri: mostenire testamentara, unde se respecta intocmai prevederile si conditiile impuse de persoana care a elaborat testamentul si mostenire legala, atunci cand fie nu exista un testament, fie este declarat un document nul sau succesorul/ii sunt considerati nedemni de a primi mostenirea.

Vom vedea care sunt principiile dupa care se deruleaza procedura de mostenire, cum sunt clasificati succesorii, cazuri speciale si modul de stabilire a cotelor succesorale.

Mostenirea si succesorii

Mostenitorii legali sunt clasificati clar dupa anumite criterii de catre lege. Exista o ordine anume dupa care rudele si persoanele apropiate decedatului pot lua parte la procedura de mostenire. Avem astfel urmatoarea clasificare generala:

Clasa I Descendentii – Sotul supravietuitor care este casatorit legal cu persoana decedata, copii biologici, copii infiati legal. In aceasta categorie sunt inclusi si cei numiti ascendenti privilegiati, precum parintii sau tutorii legali ai celui decedat.

Clasa II Colaterialii privilegiati – Vorbim de fratii si surorile biologici sau infiati ai celui decedat. Aici sunt inclusi si ascendentii ordinari, bunicii din partea mamei si a tatalului ai persoanei defuncte.

Clasa III Colateralii ordinari – Aici sunt inclusi unchii si matusile celui care a decedat.

Aceasta ordine de succesiune este stabilita conform art. 1501, Cod Civil, si este respectata in orice tip de mostenire. Exista o serie de cazuri in care nu exista descendenti in viata, asa ca se va trece automat la colateralii privilegiati si asa mai departe.

Un exemplu mai este cel in care defunctul are o sotie, un copil si trei frati ca singurele rude. Aici copilul si sotia vor primi fiecare o parte egala din mostenire, fiind descendenti, iar cei trei frati vor primi a treia parte, pe care o vor imparti in mod egal intre ei.

Mostenirea legala si cotele succesorale

Conform art. 972, Noul Cod Civil exista un calcul exact a cotelor succesorale a celor care au dreptul la mostenire. Astfel, sotul supravietuitor poate sa mosteneasca jumate din avere, daca este in concurs cu ascendentii privilegiati sau colaterali privilegiati ai defunctului. In conditiile in care exista copii, sotul supravietuiror va primi un sfert din mostenire, iar restul se imparte intre copii in parti egale. De asemenea, sotul supravietuitor va primi trei sferturi de mostenire daca este in concurs cu ascendenti ordinari sau cu colaterali ordinari ai defunctului.

In cazul unui testament se vor respecta cotele impuse de persoana decedata, insa se vor lua in calcul si cotele minime pe care le primesc descendentii si restul claselor, in conditiile in care nu sunt specificati in testament. Acestea sunt cazuri speciale cand persoana care a realizat testamentul nu aloca nicio cota descendentilor si distribuie averea catre alte parti.

De asemenea, mai exista situatia in care copii defunctului renunta la partea lor de mostenire, in favoarea unui alt copil. Acest lucru se poate realiza in minim 6 luni de la deces, prin procedura de succesiune, in prezenta unui notar si eventual a unui avocat, pentru inlaturarea oricaror dubii privind actele, certificatele si procedura in sine.

Avocat drept civil

Orice nelamurire legata de dreptul mosteniri si de stabilirea cotelor succesorale poate fi rezolvata de un avocat drept civil. Acesta ofera consultanta avizata in orice problema ce tine de mostenire, de realizare/anulare a testamentului, partaj prin testament. Pentru mai multe detalii accesati drept civil si veti afla care sunt serviciile exacte cu care va poate ajuta un avocat drept civil, in ceea ce priveste dobandirea unei mosteniri precum si multe altele.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here