Divortul poate reprezenta pentru multi o drama, pentru altii o eliberare sau o dorinta de comun acord, cu beneficii pentru ambele parti. Indiferent de cauze, motive si alte chestiuni care tin de latura afectiv-emotionala, divortul este calea juridica de desfacere a casatoriei pe cale administrativa sau judecatoreasca.
Divortul se poate realiza destul de rapid si simplu daca este de comun acord si nu sunt implicati copii. Motivele temeinice, prin care o parte este vatamata grav din diferite puncte de vedere, pot duce la procese indelungate si complicate. Vom vedea care sunt tipurile de divort, ce implica fiecare procedura si la ce avocat este bine sa apelezi.
Divortul pe cale amiabila
Acesta poate fi solutionat pe cale administrativa, notariala sau judecatoreasca. Divortul pe cale administrativa, adica in fata ofiterului de stare civila, este cea mai rapida cale de incheiere a unei casatorii. Insa, acest mod este posibil numai in cazul in care partenerii sunt perfect de acord in privinta pastrarii/renuntarii la nume, stabilirea locuintei, impartirea bunurilor, si cel mai important: sa nu aiba copii.
Divortul pe cale notariala este indicat pentru cei care doresc sa se desparta pe cale amiabila si la mijloc se afla si copii. Procedura este la fel ca cea demarata in prezenta ofiterului de stare civila, numai ca de aceasta data, se tine cont de prezenta copiilor, custodie si pensie alimentare.
Cei care doresc un divort pe cale amiabila pot sa se duca in instanta, fiind metoda cea mai des preferata de soti.
Divortul din diferite motive
Atunci cand una din parti este vatamata, din diferite puncte de vedere, aceasta poate sa ceara in instanta divortul. Reclamantul trebuie sa dovedeasca faptul ca vatamarea este produsa de reclamat si ca nu exista niciun mod prin care ar putea continua casatoria. Procesul se poate prelungi daca la mijloc sunt copii si este nevoie de stabilirea custodiei si a locuintei acestora. De cele mai multe ori, se va incerca la primele infatisari in instanta o reconciliere, daca judecatorul considera ca acest lucru este posibil si benefic pentru ambele parti si copii.
O alta situatie in care se ajunge in instanta este separarea efectiva a cuplului de cel putin 2 ani. Se intampla des acest lucru in cazul celor care pleaca la munca in strainatate. Desfacerea casatoriei este posibila in acest caz, atunci cand a avut loc separarea in cauza si ambii soti sunt de acord sa continue pe drumuri diferite.
Divortul este o solutie si in cazul in care unul dintre parteneri sufera de o boala grava/incurabila si doreste desfacerea casatoriei, in beneficiul celuilalt. In acest caz se vor lua in calcul dovezile privind starea de sanatate a pertenerului, investigatiile medicale, interogatoriu al medicilor care se ocupa de acesta. Astfel, judecatorul va decide daca natura bolii, stadiul acesteia si alte cauze sunt suficiente pentru desfacerea casatoriei.
Divortul si tipul de avocat
In timpul unui divort, fiecare partener are dreptul la un avocat. Se recomanda un avocat care practica dreptul familiei. Acesta va oferi consultanta privind etapele procesului de divort, se implica in procesul de mediere, pregateste actele necesare pentru divort, reprezinta in instanta clientul, ofera consultanta in tot ceea ce tine de custodia si pensia alimentara a copiilor, redacteaza actiunile de partaj, etc. Afla mai multe despre cum te poate ajuta un avocat in caz de divort, accesand rubrica drept familie.