5 sfaturi pentru alegerea unui avocat bun

0
1419

Indiferent de problema pe care vrei sa o rezolvi in termeni legali, alegerea unui avocat bun te poate ajuta cu o solutionare rapida si cu sfaturi real contructive pentru ce ai nevoie la acel moment.

In prezent este destul de dificil sa alegi un avocat bun, din moment ce exista numeroase firme sau cabinete indiviuale de avocatura, cu diferente de prestigiu, onorariu si mod de lucru cu clientii. Poti tine cont in alegerea ta de recomandari, notorietatea avocatului sau de modul in care a rezolvat alte cazuri in trecut.

Insa exista anumite criterii de care este bine sa tii cont la alegerea unui avocat bun, pentru a te asigura ca ai parte de cele mai bune servicii si ca drepturile tale sunt respectate intocmai.

Activitate legala

Primul lucru pe care trebuie sa-l verifici inainte de a incepe colaborarea cu un avocat este natura activitatii acestuia. Ca sa vorbim de un avocat care practica legal munca, acestea trebuie sa fie inscris in Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R.). Doar un astfel de avocat te poate reprezenta in mod legal si prezinta credibilitate pentru solutionare problemelor de natura legala.

Specializare

Intodeauna apeleaza la un avocat care este specializat in domeniul care te intereseaza. Unii avocati prefera sa lucreze pe cazuri din domenii diferite si fac parte din categoria “celor buni la toate”, insa nu intotdeauna un astfel de avocat te poate ajuta corect, mai ales daca vorbim de un caz cu implicatii complexe. Daca ai nevoie de un avocat pentru un divort, vei apela automat la un avocat specializat in dreptul familiei si nu la un avocat drept comercial.

Relatia cu clientul

Un avocat bun va dori sa cunoasca toate detaliile problemei pentru care il angajezi. Este obligat prin natura meseriei sa nu judece, sa interpreteze personal actiunile clientului si sa influenteze in niciun fel deciziile acestuia. Ai nevoie de o persoana echidistanta, cu integritate si deschidere fata de orice problema de natura legala.

In acelasi timp, inainte de a angaja un avocat trebuie sa te asiguri ca acesta se dedica in totalitate cazului tau. Nu ai nevoie de un om care nu isi tine cuvantul, intarzie la intalniri, nu raspunde la telefon in timpul programului si nu denota interes pentru problema ta.

Este indicat sa apelezi la un avocat inscris in baroul din localitatea in care te afli, pentru a evita platirea in plus a cazarii si transportului acestuia.

Onorariul

O atentie mare trebuie avuta si in privinta tarifului impus de fiecare avocat. Sunt firme de avocatura care percep onorarii substantiale si cabinete individuale de avocatura care te pot ajuta pentru o suma de bani mult mai mica. Ideal ar fi sa gasesti pe cineva care se situeaza la mijloc in ceea ce priveste tariful, insa aici intervin recomandarile si parerile altor clienti.

Aprecierile pe care le primeste pe site-ul personal sau pe retelele de socializare, te pot ajuta sa-ti faci o idee daca onorariul ridicat al unui avocat este corelat cu profesionalismul acestuia. De asemenea, nu uita sa gasesti orice informatie de pe internet in legatura cu avocatul pe care il ai in vedere. Daca a avut probleme cu alti clienti, nu a avut parte de succes in cazurile reprezentate sau este o persoana de natura indoielnica, toate acestea le poti afla cu un pic de cercetare pe internet.

Contract si facturi

Este indicat ca avocatul cu care urmeaza sa colaborezi sa realizeze un contract de asistenta juridica si sa-ti ofere un exemplar. Orice plata efectuata de acesta in cadrul cazului, trebuie sa fie insotita de factura sau chitanta fiscala. Astfel, esti sigur ca, in cazul in care ai nevoie sa faci o plangere cu privire la activitatea avocatului, vei avea toate documentele necesare care atesta colaborarea acestuia cu tine si sumele de bani implicate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here