Tot ce trebuie sa stii despre contractul de renta viagera

0
248

Contractul de renta viagera se incheie intre doua parti, debirentierul si credirentierul. Debirentierul se obliga prin contractul de renta viagera sa presteze in mod periodic sub forma de sume de bani sau alte bunuri, in folosul credirentierului. In mod normal, daca nu exista alte clauze in contract care sa stipuleze contrariul, contractul de renta viagera se va incheia pe durata de viata a credirentierului.

O sa descoperim care sunt modurile de constituire ale contractului de renta viagera, ce anume implica executarea silita a rentei viagere si alte dispozitii legale.

Moduri de constituire contract de renta viagera

Conform Codului Civil, renta viagera se poate constitui fie cu titlu oneros, ceea ce inseamna ca implica schimbul unui capital, fie cu titlu gratuit, in care se respecta regulile stabilita in actul juridic de constituire. “Atunci cand renta viagera este stipulata in favoarea unui tert, chiar daca acesta o primeste cu titlu gratuit, contractul nu este supus formei prevazute pentru donatie”, art. 2.243, Codul Civil.

Am vazut mai devreme ca renta viagera se poate constitui pe durata de viata a credirentierului, debirentierului sau unei terte persoane, insa, poate exista cazul in care, contractul se constituie pe durata de viata a mai multor persoane. Ce inseamna acest lucru? In acest caz, exista stipulatia legala conform careia, obligatiile de plata, de orice natura, vor inceta sa mai fie valabile, numai in momentul in care decedeaza ultima dintre persoanele, parti ale contractului de renta viagera.

Pe de alta parte, daca acest contract de renta viagera vizeaza mai multe persoane, renta viagera este platita in mod indivizibil in ceea ce ii priveste pe credirentieri. “Este lovit de nulitate absoluta contractul care stipuleaza o renta constituita pe durata vietii unui tert care era decedat in ziua incheierii contractului”, art. 2.246, Codul Civil.

In cazul particular in care, contractul de renta viagera a fost incheiat cu titlu oneros pe durata de viata a unei persoane care suferea de o boala care i-a provocat decesul in maxim 30 de zile de la incheierea contractului, acesta nu mai produce niciun tip de efect.

Plata si executarea silita

Conform legii in vigoare, ratele de renta viagera se vor plati in mod trimestrial in avans si vor fi indexate la rata inflatiei din acel moment, daca in contract nu se stipuleaza in alt mod. In conditiile in care se plateste in avans renta viagera, iar in acest timp crederentierul decedeaza, debirentierul nu mai poate sa ceara restituirea sumei platite sau a serviciilor prestate, in acea perioada specifica de timp.

“In caz de neindeplinire a obligatiei de plata a ratelor scadente, credirentierul poate cere sechestrul si vanzarea bunurilor debirentierului, pana la concurenta unei sume suficiente spre a asigura plata rentei pentru viitor”, art. 2.250, Codul Civil. Stabilirea sumei care sa asigura plata rentei se face in acord cu metoda de calcul a asigurariloe de viata si a ratelor deja incasate, precum si de alte aspecte ce tin de conditia de viata a credirentierului. Toate cheltuielile din acest procedeau vor fi suportat in totalitate de catre debirentier.

O data ce s-au indeplinit conditiile de stabilire a sumei si aceasta a fost obtinuta, se va consemna la o institutie de credit si va fi platita credirentierului, cu respectarea clauzelor din contractul de renta viagera.

Pentru alte lamuriri si consultanta juridica apelati la un avocat online.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here