Despre conditiile obligatiei de intretinere

0
144

Intelegem prin obligatia de intretinere un tip de indatorire legala fata de o persoana, cu care exista o anumita legatura, in cele mai multe cazuri de rudenie, in vederea asigurarii celor necesare traiului personei respective, in natura sau in bani.

Conform Codului Civil obligatia de intretinere are un caracter personal, iar neindeplinirea acesteia atrage sanctiuni legale. Obligatia de intretinere poate sa se stinga prin moartea debitorului sau a creditorului, fara sa fie un drept care se poate ceda sau care sa poata fi urmarit. Dupa cum am vazut in definitie, obligatia de intretinere se poate exercita intre persoanele in care exista o legatura, cum ar fi sot/sotie, fosti soti, rude de linie dreapta, frati/surori, alte relatii acceptate de lege. Aceleasi reguli se aplica in cazul in care gradul de rudenie este creat prin adoptie.

Obligatia de intretinere a copilului

In conditiile in care sotul a intretinut copilul celuilalt sot, va mentine aceasta obligatie pana la varsta majoratului copilului, daca parintii firesti au decedat sau au disparut. Conform legii, in acest caz particular se poate ca respectivul copil sa fie obligat sa asigura intretinere pentru cel care l-a intretinut pe o perioada de 10 ani.

Obligatia de intretinere si mostenitorii

Daca o persoana a intretinut prin obligatie un minor, mostenitorii persoanei respective sunt obligati sa continue cu intretinerea, daca parintii copilului sunt decedati sau disparuti, pe toata perioada de timp in care copilul este minor. Fiecare mostenitori va participia in mod egal la intretinerea minorului.

Ordinea in obligatia de intretinere

Primul raport in ordinea exercitarii obligatiei de intretinere este intre soti si fostii soti. Obligatia de intretinere revine mai intai descendentului si apoi ascendentului, iar fratii si surorile au obligatie de intretinere dupa parinti si inaintea bunicilor. “Daca parintele are drept la intretinere de la mai multi copii, el poate, in caz de urgenta, sa porneasca actiunea numai impotriva unuia dintre ei. Cel care a platit intretinerea se poate intoarce impotriva celorlalti obligati pentru partea fiecaruia”, art. 521, Codul Civil. In conditiile in care se demonstreaza ca persoana care are de indeplinit obligatia de intretinere nu are mijloacele necesare pentru a face acest lucru, se poate ca instanta sa oblige celelalte persoane care contribuie la intretinere sa acopere partea lipsa.

Conditii privind obligatia de intretinere

Nu are dreptul la intretinere persoana care a savarsit fapte grave fata de cel care ar fi fost obligat sa-i ofere intretinere. Se poate vorbi de obligatia de intretinere de stricta necesitate in cazul persoanei care a ajuns in imposibilitatea de a se intretine singura din propria vina. Nu va putea niciodata sa fie obligata o persoana sa ofere intretinere altei persoana daca nu are mijloacele necesare pentru a plati sau daca nu are acces de a dobandi respectivele mijloace.

Stabilirea obligatiei de intretinere

Obligatia de intretinere se exercita in acord cu nevoile persoanei care cere intretinerea si in acord cu mijloacele de asigurare a platii a celeilalte persoane. In cazul obligatiei de intretinere pentru copii minori, plata se calculeaza fara sa depaseasca o patrime din venitul lunar net al parintelui pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii. “Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat”, art. 529, Codul Civil.

Pentru orice tip de nelamuriri nu ezitati sa apelati la un avocat online!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here