Despre apararea drepturilor nepatrimoniale

0
152

Dreptul nepatrimonial este un drept subiectiv care nu are niciun tip de continut economic, avand caracter personal. Nu poate fi cedat prin acte juridice si nu poate sa fie mostenit. Dreptul nepatrimonial este imprescriptibil in ceea ce priveste dreptul la actiune in justitie.

In categoria de drepturi nepatrimoniale gasim incluse dreptul la viata, dreptul la integritate corporala, dreptul la sanatate, dreptul la reputatie, dreptul la onoare si altele. In Codul Civil regasim aspectele legale ce tin de ocrotirea personalitatii umane, mijloace de aparare a drepturilor patrimoniale, masuri provizorii.

“Orice persoana fizica are dreptul la ocrotirea valorilor intrinseci fiintei umane, cum sunt viata, sanatatea, integritatea fizica si psihica, demnitatea, intimitatea vietii private, libertatea de constiinta, creatia stiintifica, artistica, literara sau tehnica”, art. 252, Codul Civil.

Apararea drepturilor nepatrimoniale

In cazul in care persoana fizica crede ca i s-au incalcat drepturile patrimoniale sau ca acestea se afla sub orice tip de amenintare poate sa se adreseze instantei. Cererea poate sa vizeze interzicerea faptelor ilicite, daca acestea erau iminente, dispunerea masurilor pentru incetarea incalcarii drepturilor patriomniale in prezent si pentru viitor sau constatarea faptei ca fiind ilicita.

In orice situatie in care persoana fizica a constat ca i-a fost incalcat un drept nepatrimonial are dreptul de a cere instantei sa oblige autorul faptei la indeplinirea unor masuri pentru a readuce stabilitate in dreptul atins. Fie autorul este obligat la publicarea hotararii de condamnare, fie se dispune alte masuri pentru ca fapta ilicita sa inceteze si sa se repare prejudiciile care au fost produse prin savarsirea acestei fapte. “De asemenea, persoana prejudiciata poate cere despagubiri sau, dupa caz, o reparatie patrimoniala pentru prejudiciul, chiar nepatrimonial, ce i-a fost cauzat, daca vatamarea este imputabila autorului faptei prejudiciabile. In aceste cazuri, dreptul la actiune este supus prescriptiei extinctive”, art. 253, Codul Civil.

In cazul in care persoana fizica se afla in situatia in care numele ii este contestat, poate sa ceara instantei recunoasterea dreptului pe care il are asupra numelui. Daca vorbim de uzurparea numelui, totala sau partiala, atunci persoana ficica poate sa ceara instantei sa dispuna masurile necesare pentru a se inceta aceasta atingere. Acelasi set de reguli se aplica si in cazul in care se incalca dreptul la pseudonim.

Masuri in apararea drepturilor nepatrimoniale

Se pot lua masuri provizorii in apararea drepturilor patrimoniale daca se demonstreaza ca acestea au fost intr-adevar incalcate si ca sunt obiecte ale unor actiuni ilicite, actuale sau iminente. Masurile provizorii se pot materializat prin interzicerea incalacrii dreptului patrimonial si alte masuri care tin de conservarea probelor.

“In cazul prejudiciilor aduse prin mijloacele presei scrise sau audiovizuale, instanta judecatoreasca nu poate sa dispuna incetarea, cu titlu provizoriu, a actiunii prejudiciabile decat daca prejudiciile cauzate reclamantului sunt grave, daca actiunea nu este in mod evident justificata, potrivit art. 75, si daca masura luata de instanta nu apare ca fiind disproportionata in raport cu prejudiciile cauzate”, art. 255, Codul Civil.

In cazul in care se produc prejudicii partii adverse prin masurile provizorii, reclamantul trebuie sa repare aceste prejudicii in conditiile unor actiuni de fond neintemeiate. Acest lucru este stabilit de catre instanta in functie de gravitatea culpei reclamantului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here