Despre conditiile in care se poate inceta contractul de munca

0
781

Incetarea contractului de munca este o chestiune care are diferite implicatii asupra angajatului si a angajatorului. Conform art. 55 din Legea nr. 53/2003 din Codul Muncii, contractul de munca se poate inceta in trei situatii distincte. Prima vizeaza acordul ambelor parti si are loc cel mai rapid, a doua este cea de drept, iar a treia se refera la vointa unilaterala a unei dintre parti. Daca primele doua situatii nu implica, de obicei, niciun fel de complicatie sau actiune juridica, cea de-a treia este mult mai delicata si are nevoie de o analiza legala mai detaliata.

In cele ce urmeaza vom trece in revista cele trei situatii in care se poate inceta un contract de munca si care sunt implicatiile sau urmarile.

Incetarea de drept a contractului de munca

In cazul in care vorbim de o incetare de drept a contractului de munca exista o multitudine de cazuri in care acest fapt se aplica:

  • Situatia in care angajatorul sau angajatul decedeaza. 
  • Momentul in care angajatorul persoana juridica isi inceteaza activitatea conform legii.
  • Expirarea perioadei determinate pe care a fost realizat contractul de munca.
  • Nulitatea evidenta a contractului de munca, prin acordul ambelor parti sau prin hotarare judecatoreasca.
  • Contractul de munca inceteaza in momentul in care angajatul este condamnat la inchisoare prin hotarare judecatoreasca definitiva.
  • Atunci cand se constata atingerea conditiei de varsta si a stagiului de cotizare pentru pensie. Acest termen poate sa varieze in functie de numarul de ani efectiv lucrati de angajator, conditiile locului de munca sau sexul angajatului.
  • Dupa ce se constata din punct de vedere juridic concedierea nelegala a angajatului si se solicita reintegrarea acestuia in functia pe care a detinut-o anterior acestei situatii, conform unei hotarari judecatoresti.
  • Atunci cand din punct de vedere legal angajatul nu mai poate sa presteze serviciile la locul de munca, ca urmare a retragerii atestatelor, avizelor si altor grade si distinctii.
  • In situatia in care angajatul este minor si nu mai beneficiaza de acordul parintilor sau al tutorilor legali.
  • Atunci cand angajatului ii este interzis prin lege sa mai profeseze din diferite considerente.

Incetarea contractului de munca prin acordul partilor

In cazul in care ambele parti implicate sunt de acord si nu emit niciun fel de plangere, atunci contractul de munca se poate dizolva in ziua urmatoare de la cererea angajatului sau in termen de maxim 6 luni. Se va realiza o cerere in dublu exemplare pe care se va trece mentiune “de acord” si semnatura ambelor parti.

A nu se confunda acest fapt cu demisia, in cazul careia numai o singura parte este de acord, cel putin initial, fiind vorba despre angajat. In acest caz exista mai multe prevederi care trebuie sa fie indeplinite inainte de incetarea contractului de munca, printre care se numara si perioada de preaviz.

Incetarea contractului de munca ca urmare a vointei unilaterale a unei singure parti

O astfel de situatie poate sa apara atunci cand angajatorul considera ca:

Angajatul nu mai corespune cerintelor postului, nu isi efectueaza sarcinile locului de munca conform fisei postului sau se dovedeste inapt fizic sau psihic.

Angajatul este arestat pentru o perioada care depaseste 30 zile.

Angajatul a incalcat prevederile contractului de munca in mod abuziv.

Aceste situatii sunt valabile din punct de vedere legal, insa trebuie sa fie demonstrate cu probe si documente pertinente. Totodata, angajatorul nu poate concedia pe niciun salariat din considerente etnice, rasiale, orientare sexuala, orientari politice, religie.

Daca va aflati intr-una dintre situatiile enumarate mai sus si aveti nevoie de consiliere legala, atunci nu asteptati si apelati la ajutorul unui avocat dreptul muncii. Aceste va poate lamuri in ceea ce priveste temeiurile legale in care se efectueaza diferite plangeri sau motive ale angajatorului, atunci cand vorbim de o concediere pe care o considerati abuziva. Acesta este doar un exemplu, pentru mai multe detalii si ajutor intrati aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here