In momentul in care te decizi ca este timpul sa-ti deschizi o firma ai nevoie sa urmezi anumiti pasi pentru a fi in regula din punct de vedere legal. Legea societăţilor nr. 31/1990, cu modificări (Legea nr. 163/2018) este cea care reglementeaza actiunea de infiintare SRL.
Ai la dispozitie doua optiuni. Fie apelezi la ajutorul unui avocat, care te va indruma in procesul de realizare al firmei si se va ocupa de majoritatea actelor, in schimbul unei sume de bani. Fie alegi sa te ocupi singur de toate operatiunile, urmand pas cu pas fiecare etapa de infiintare SRL.
Indiferent de modalitatea pe care o alegi, este important sa cunosti pasii principali in procesul de infiiintare a unei firme, detalii despre care gasesti in randurile de mai jos.
Acte infiintare firma
In primul rand, trebuie sa te asiguri ca ai la dispozitie toate actele necesare, inainte de a merge la Registrul Comertului. Astfel, pentru infiintarea SRL al nevoie de urmatoarele documente:
- Actul de rezervare al denumirii firmei
- Actul constitutiv
- Actul care dovedeste sediul social
- Act care dovedeste acordul vecinilor, atunci cand sediul social este localizat intr-un apartament
- Decizia de asociat unic
- Actul care dovedeste plata taxelor legale
- Cerere certificat constatator
- Anexa contor de cuvinte
Rezervare denumire firma
Numele pe care il alegi pentru firma ta trebuie sa fie disponibil si apoi, inregistrat la Registrul Comertului. Poti face acest lucru prin completarea unui formular special online pe care il gasesti la sectiunea Portal ONRC servicii online de pe siteul oficial al Registrului Comertului – www.onrc.ro. In acest caz este nevoie de realizarea unui cont de utilizator si o semnatura electronica.
Daca preferi modul clasic, te poti duce la Registrul Comertului din localitatea ta si poti depune cererea pe care o poti descarca online de pe acelasi site oficial. Este de avut in vedere faptul ca poti completa trei denumiri diferite pentru firma. Iti recomandam sa faci acest lucru, cu prima optiune pe care ti-o doresti cel mai mult, pentru a fi sigur ca iti va fi alocata o denumire intr-un timp cat mai scurt.
Stabilire sediu social
Urmatorul pas in infiintarea firmei este stabilirea sediului social. Poate fi vorba de o casa, un apartament sau un spatiu prin care dovedesti ca ai un loc potrivit pentru desfasurarea activitatii firmei. Astfel, vei avea nevoie de un act doveditor, de proprietate sau de inchiriere. Apoi se va face trecerea imobilului respectiv pe numele firmei pe care o infiintezi. Pe langa acest act vei avea nevoie de o cerere de inregistrare a documentului, pe care o depui la Registrul Comertului. In cazul in care sediul social este reprezentat de un apartament, va fi nevoie de un act care sa dovedeasca acordul vecinilor apropiati si al administratorului.
Actul constitutiv
Actul constitutiv prezinta dovada acordului intre asociatii firmei respective, precum si drepturile si obligatiile acestora in cadrul firmei. In redactarea actului constitutiv vei include:
- Datele de identificare si semnaturile asociatilor
- Numele firmei
- Sediul social
- Obiectul de activitate incadrat CAEN
- Contributia fiecarui asociat la capitalul social al firmei
Capital social
Limita minima a depunerii capitalului social este de 200 lei. Depunerea se va face la banca unde vei avea contul aferent firmei. Vei avea nevoie de actul constitutiv. Dupa realizarea depunerii vei primi o chitanta pe care o vei atasa dosarului firmei.
Declaratia pe propria raspundere
La acest pas vei avea nevoie de serviciile unui notar, la care te vei prezenta cu buletinul si actul care dovedeste disponibilitatea firmei eliberat de Registrul Comertului. Vei completa un document in care vei declara pe proprie raspundere, ca nu ai antecedente penale si ca ai luat la cunostinta conditiile legale.
Specimen de semnatura
Este urmatorul pas pentru care va trebuie sa te prezinti tot la un notar. Aici vei completa o cerere prin care vei obtine specimenul de semnatura.
Dupa intocmirea dosarului complet pentru infiintarea firmei, acesta se va depunde la Registrul Comertului. Dupa ce toate actele sunt verificate si aprobate, ti se vor elibera actele legale ale firmei: cetificatul de inregistrare si certificatul constatator. Apoi va urma inregistrarea fiscala la ANAF. In termen de o luna va trebui sa te prezinti la ANAF pentru a declara firma.