Detalii despre stabilirea si calcularea pensiei alimentare

0
3711

Pensia alimentara se refera la acea suma lunara pe care o primeste unul dintre parinti, in vederea asigurarii celor necesare cresterii si dezvoltarii copilului. Acest lucru se poate stabili pe cale amiabila intre cei doi parinti, insa daca unul dintre parinti nu este de acord cu pretentiile celuilalt, in materie de pensie de intretinere, instanta este cea care stabileste suma finala, pe care o va primi copilul.

In urma unui divort in care au fost implicati copii minori, se va stabili care parinte primeste custodia si se calculeaza pensia alimentara, in functie de diferite considerente. Parintele care este decazut din drepturi este obligat sa participe la intretinerea copilului, in acord cu venitul lunar si alte castiguri. De asemenea, in cazul in care sunt mai multi copii implicati, fiecare parinte va contribui in mod egal pentru ca fiecare copil, sa poate sa beneficieze de aceleasi conditii de educatie si crestere.

Cine plateste pensia alimentara

Atunci cand vorbim de doi soti aflati in divort, unul dintre acestia va primi custodia copilului si celalalt este obligat prin lege sa asigure lunar, printr-o anumita suma de bani, intretinerea copilului. Conform art. 516 din Codul Civil, acelasi lucru este valabil si intre rude de linie dreapta, frati si surori, intre fosti soti. De asemenea, atunci cand un copil ramane orfan de ambii parinti, rudele mostenitoare sunt obligate sa aiba in grija minorul si sa-i asigure cele necesare.

Stabilirea platii pensiei alimentare

Pensia alimentara sau de intretinere poate fi stabilita sub forma unei sume fixe sau ca un procent anume din venitul lunar al celui care este obligat sa plateasca. In acest sens se iau in considerare o serie de chestiuni. Nu se vor impune sume de bani pe care cel in cauza nu este capabil financiar sa le plateasca luna de luna. De asemenea, se vor evalua conditiile impuse de parintele care primeste custodia copilului, de nevoile reale si de necesitatile minorului.

In functie de disponibilitatea persoanei care plateste pensia alimentara, aceasta poate fi achitata in rate sau in avans. Totodata, daca pensia alimentara nu este platita la timp, sumele restante vor fi oprite din salariu conform unui ordin judecatoresc.

Calcularea pensiei alimentare

Pensia alimentara se calculeaza in functie de veniturile lunare ale parintelui obligat sa contribuie la intretinerea copilului. Apoi se va lua in calcul numarul de copii minori catre care se va plati pensia alimentare. Conform Codului Civil exista urmatoarele procente:

  • 1 copil va primi ¼ din venitul lunar al parintelui
  • 2 copii vor primi ⅓ din venitul lunar al parintelui
  • 3 sau mai multi copii vor primi ½ din venitul lunar al parintelui

Pensia alimentara va fi platita lunar, pana in momentul in care copilul implineste 18 ani. In cazul in care acesta alege sa urmeze o facultate, se va continua cu plata pensiei alimentare, pana cand termina studiile, insa fara a depasi 25 ani.

Sanctiuni privind nerespectarea platii pensiei alimentare

Se va lua in considerare faptul ca neplata pensiei alimentare sau alte comportamente de rea credinta ale parintelui asupra copilului, vor fi sanctionate prin lege. Astfel, parintele in cauza poate sa primeasca amenda, in cazul in care refuza sa plateasca pensia alimentara, fara sa aiba un motiv plauzibil. De asemenea, parintele care molesteaza sau agreseaza copilul, nu plateste contributia lunara si are un comportament neadecvat in raport cu fostul partener si copil, poate primi pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here