Despre actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei

0
1328

Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate apartine copilului sau mostenitorilor acestuia, efectuata impotriva tatalului din afara casatoriei, in situatia in care acesta nu recunoaste copilul. In acest sens, paternitatea poate fi dovedita si stabilita prin hotarare judecatoreasca.

Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi demarata de catre mama in numele copilului sau de catre reprezentantul legal al copilului. Chiar daca este pornita de mama sau de reprezentantul legal, in cazuri speciale, actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate sa fie continuata de catre mostenitorii copilului, in conditiile prevazute de lege.

Conform art. 415 din Codul Civil, copilul conceput si nascut in afara casatoriei poate fi recunoscut de catre tatal sau. In cazul copilului din casatorie se aplica prezumtia de paternitate. Exista categorii specifice de copii din afara casatoriei pentru care se poate aplica actiunea in stabilirea paternitatii:

  • Copil conceput – un copil conceput poate fi recunoscut de tatal sau daca la nastere se afla in pozitia de copil din afara casatoriei;
  • Copil nascut;
  • Copil decedat – un copil decedat poate fi recunoscut de catre tatal sau, numai in situatia in care exista descendenti firesti din partea copilului.

Nulitatea recunoasterii paternitatii

Conform art. 418 din Codul Civil recunoasterea paternitatii este lovita de nulitate numai in situatiile in care:

  • Recunoasterea copilului a carui filiatie stabilita conform legii nu a fost inca inlaturata. Numai in cazul in care filiatia anterioara este inlaturata prin hotarare judecatoreasca, recunoasterea poate fi valabila;
  • Recunoasterea a fost efectuata dupa decesul copilui si nu exista descendenti firesti lasati de acesta;
  • Recunoasterea s-a efectuat prin alte forme, diferite fata de cele prevazute prin lege.

Prezumtia paternitatii

Conform Codului Civil, paternitatea se prezuma in cazul in care este dovedit faptul ca pretinsul tata a convietuit cu mama copilul in perioada timpului de conceptiune. Se ia in calcul daca acest tip de convietuire a fost caracterizata de continuitate, chiar daca cei doi nu locuiau efectiv impreuna. Prezumtia poate fi declarata nula, daca pretinsul tata dovedeste ca este exclus ca el sa fi participat la conceperea copilului. Acest lucru poate fi dovedit prin diferite mijloace de proba, fie de ordin stiintific care explica imposibilitatea ca pretinsul tata sa fi participat la conceperea copilului, fie legat de lipsa de convietuire a celor doi, in timpul conceperii copilului.

Efectele admiterii actiunii de stabilire a paternitatii

In cazul in care se admite actiunea in stabilirea paternitatii, copilul va exista cu filiatia stabilita de catre ambii parinti. Un efect al admiterii actiunii in stabilirea paternitatii poate di schimbarea numelui de familie al copilului. Poate fi vorba de numele de familie al tatalui care se transmite copilului sau o alaturare a numelor de familie ale celor doi parinti. Printre efecte se vor numara aspecte ce tin de exercitarea autoritatii parintesti, locuinta copilului, mostenire legala, dar si obligatie de intretinere.

Potrivit art. 428 din Codul Civil, mama copilului poate sa ceara pretinsului tata sa plateasca jumatate din sumele cheltuite in urmatoarele situatii:

  • Din timpul nasterii si lehuzie;
  • Intretinerea din timpul sarcinii si din perioada de lehuzie;

Mama poate cere aceste despagubiri numai in situatia in care a demarat actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei. Dreptul la actiune se prescrie in trei ani de la nasterea copilului.

Va stam la dispozitie cu tot ce implica reprezentare, analiza si consultanta privind stabilirea paternitatii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here