Procedura ordonantei de plata se aplica in cazul creantelor, lichide si exigibile ca obligatii de plata a unor sume de bani, care rezulta dintr-un contract civil, incheiat de regula intre un profesionist si o autoritate contractanta. Aceasta poate fi statul roman, stat membru UE, organism de drept public, asociere din una sau mai multe autoritari contractante.
In cele ce urmeaza ne vom referi la comunicarea somatiei de plata, instantele competente, cuprinsul cererii si alte dispozitii generale din Codul de Procedura Civila.
Comunicarea somatiei de plata
Somatia de plata se comunica debitorului de catre creditor, prin intermediul ordinului judecatoresc sau scrisoare recomandata, prin care se specifica suma datorata si termenul de plata de maximum 15 zile de la primirea acesteia.
In cazul in care debitorul nu plateste suma datorata de bani in termenul prevazut in somatia de plata, creditorul poate sa realizeze o cerere de ordonanta de plata la instanta competenta.
Cererea ordonantei de plata
Creditorul trebuie sa specifice in cererea ordonantei de plata urmatoarele aspecte:
- Date de identificare creditor, nume, prenume, domiciliu sau daca este cazul denumirea si sediul creditorului;
- Date de identificare debitor, cod numeric persoanal, domiciuliul in cazul debitorului persoana fizica. In ceea ce priveste debitorului persoana juridica se va mentiona denumirea si sediul, codul unic de inregistrare sau codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului, cont bancar;
- Suma de bani datorata, temeiul si dreptul obligatiei de plata;
- Termenul la care trebuie sa se realizeze plata;
- Suma aferenta dobanzilor sau alte despagubiri;
- Semnatura creditorului.
La aceasta cerere a ordonantei de plata se vor atasa urmatoarele:
- Acte care sa dovedeasca cuantumul sumei datorate;
- Dovada comunicarii somatiei.
Cererea si celelalte acte atasate se vor depune in copii in functie de cate parti sunt si unul pentru instanta.
Stabilirea dobanzii in ordonanta de plata
In cazul in care nu s-a stabilit nivelul dobanzii de catre partile implicate, atunci se va lua ca referinta rata dobanzii stabilita de Banca Nationala a Romaniei. Iata cateva cazuri particulare de formare a dobanzilor aferente creantelor:
- Contracte incheiate intre profesionisti – de la data scadenta a obligatiei;;
- Contracte incheiate intre profesionisti si autoritate contractanta;
- Din ziua urmatoare a termenului de plata din contract;
- Termenul de plata nu este stabilit in contract – dupa 30 zile de la primirea de catre debitor a facturii sau solicitarii de plata/ dupa 30 zile de la receptia marfurilor sau prestarea serviciilor/daca solicitarea de plata este comunicata in prealabil primirii marfurilor sau serviciil, dobanda se calculeaza de la expirarea termenului de 30 zile de la primirea marfurilor sau prestarea serviciilor;
- Alte cazuri – incepand cu data la care debitorul a fost pus in drept de intarziere.
“Este lovita de nulitate absoluta conventia sau clauza prin care se fixeaza o obligatie de punere in intarziere pentru a opera curgerea dobanzilor in cazurile prevazute la alin. (2) pct. 1 si 2 sau un termen de la care creanta produce dobanzi, mai mare decat cel prevazut la alin. (2)”, art. 1.017 din Codul de Procedura Civila.
Va stam la dispozitie pentru orice problema legata de procedura ordonantei de plata.