Controlul judiciar ca masura preventiva

0
164

Controlul judiciar este o masura preventiva, aleasa de cele mai multe ori in locul arestului preventiv. Masura controlului judiciar poate sa fie dispusa de catre procuror, judecator, judecator de drepturi si libertati sau judecator de camera preliminara, in orice etapa a procesului penal.

Conform Noului Cod de Procedura Penala, inculpatul care este pus sub control judiciar are de respectat un set de obligatii, atata timp cat se afla sub efectul acestei masuri preventive. Inculpatul trebuie sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecate de fiecare data cand primeste solicitare. O alta obligatie este acea de a fi deschis sa informeze organul judiciar cu privire la orice aspect care tine de schimbarea locuintei. Nu in ultimul rand, inculpatul se prezinta la organul de politie care este insarcinat cu supravegherea lui, in acord cu programul de supraveghere si in orice moment in care este chemat.

Totodata, inculpatul trebuie sa se supuna indeplinirii unor obligatii care pot fi impus de catre organul judiciar, in functie de context. Atata timp cat se afla sub control judiciar inculpatul nu poate sa depaseasca o anumita limita teritoriala, in functie de ceea ce este dispus de catre organul judiciar. Inculpatul se poate deplasa in afara locuintei doar in functie de ceea ce stabileste organul judiciar, purtand in permanenta un sistem electronic prin care este supravegheat.

In unele cazuri, inculpatul aflat sub control judiciar nu are voie sa se afle in apropierea victimei sau sa intre intr-o anumita locuinta de familie. Interzicerea poate sa vizeze si comunicarea cu alti participanti la infractiune, membrii de familie sau victime. Daca inculpatul a savarsit o fapta la locul de munca, atunci nu mai poate sa-si desfasoarea activitatea, meseria sau profesia. Este obligat sa comunice in mod constant despre modul in care isi asigura existenta. Se poate ca inculpatul sa aiba interzisa prezenta la manifestari sportive, culturale sau adunari publice, sa conduca unele vehicule, sa detina sau sau foloseasca arme si sa emita cecuri.

“In cazul in care, pe durata masurii controlului judiciar, inculpatul incalca, cu rea-credinta, obligatiile care ii revin sau exista suspiciunea rezonabila ca a savarsit cu intentie o noua infractiune pentru care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva sa, judecatorul de drepturi si libertati, judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata, la cererea procurorului ori din oficiu, poate dispune inlocuirea acestei masuri cu masura arestului la domiciliu sau a arestarii preventive”, art. 215, Noul Cod de Procedura Penala.

Se poate ca procurorul sa dispuna masura controlului judiciar pe cautine, daca se indeplinesc conditiile prevazute de lege. In acest sens, inculpatul trebuie sa depuna cautiune in functie de ceea ce stabileste organul judiciar. Se poate dispune masura preventiva de control judiciar pe cautiune, daca inculpatul s-a sustras de la urmarirea penala sau de la judecata, daca exista suspiciunea ca inculpatul a incercat sa influenteze alti participanti la infractiune, martori sau experti, in favoarea sa, daca inculpatul face presiune asupra victimei sau urmareste sa incheie o intelegere in mod fraudulos.

Ai o intrebare? Apeleaza la un avocat online.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here