Ce presupune contractul de intretinere

0
727

Prin contractul de intretinere se defineste situatia in care o parte (intretinatorul) se obliga se efectueze in folosul celeilalte parti (intretinutul) prestatii legate de intretinere si ingrijire pe o perioada determinata de timp. In schimbul acestei intretineri, intretinatorul va primi drept asupra unui/unor bun/bunuri mobile sau imobile.

Este situatia des intalnita, in care, o persoana mai in varsta, lasa drept asupra locuintei unor altor persoane din familie sau apropiate, in schimbul ingrijirii pana la sfarsitul vietii. La baza vorbim de un act de buna-vointa, care are ca recompensa un lucru substantial.

Prestatii de intretinere

Unele dintre aspecte importante si esentiale cuprinse in contractul de inchirieri sunt prestatiile de intretinere si natura acestora. De regula, intretinerea prespune asigurarea de hrana, medicamente, haine, ingrijire medicale, ingrijire a locuintei si astfel de alte activitati. Este de specificat faptul ca intretinatorul trebuie sa fie foarte atent si sa analizeze prestatiile de intretinere din contract pentru a fi sigur ca este capabil si dispus sa le efectueze in stare normala.

Forma contractului de intretinere

Conform art. 2.255 din Codul Civil “contractul de intretinere se incheie in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute”. Pentru a fi considerat valid, contractul de intretinere se va incheia in fata unui notar.

Durata contractului de intretinere

De regula, durata contractului de intretinere se stabileste de comun acord intre cele doua parti contractante. Poate fi vorba de cativa ani sau pe intreaga durata a vietii intretinutului. In conditiile in care exista in caracter viager, intretinerea va avea loc pe toata durata vietii intretinutului. Daca nu se specifica niciun interval de timp pe parcursul caruia sa se efectueze intretinerea, atunci se subintelege ca aceasta va avea loc pe toata durata vietii intretinutului.

“In cazul in care intretinerea are caracter viager sau atunci cand creditorul decedeaza in cursul duratei contractului, debitorul are obligatia sa il inmormanteze. Intretinerea continua a fi datorata in aceeasi masura chiar daca, in cursul executarii contractului, bunul care a constituit capitalul a pierit total sau partial ori si-a diminuat valoarea, dintr-o cauza pentru care creditorul intretinerii nu este tinut sa raspunda”, art. 2.257 din Codul Civil.

Imprevizibilitatea contractului de intretinere

O data stabilita obligatia de intretinere, aceasta nu poate fi anulata sau diminuata, indiferent de circumstante. De aceea este bine analizarea foarte atenta a deciziei de a lua in intretinere pe cineva, mai ales daca acest lucru, presupune ingrijirea persoanei respective pe tot parcursul vietii.

In acest caz, este imposibil de preconizat perioada exacta pe care se va aplica obligatia de intretinere, precum si incidentele si schimbarile care ar putea sa aiba loc in viata intretinutului si a intretinatorului.

Chiar daca intretinerea devine dificila, din punct de vedere financiar sau alte considerente, pentru intretinator, nu va putea sa renunte la aceasta, chiar daca ar dori sa renunte la bunul pe care il primeste in schimbul prestatiilor de intretinere.

Caz special de revocare a contractului de intretinere

“Contractul de intretinere este revocabil in folosul persoanelor carora creditorul intretinerii (intretinutul) le datoreaza alimente in temeiul legii daca, prin efectul contractului, el l-a lipsit de mijloacele necesare indeplinirii obligatiei de a asigura alimentele. Revocarea poate fi ceruta chiar daca nu exista o frauda din partea debitorului intretinerii (intretinatorul) si indiferent de momentul incheierii contractului de intretinere”, art. 2.260 din Codul Civil.

Va stam la dispozitie cu cei mai buni specialisti in drept civil.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here