Constituirea si exercitarea contractului de renta viagera

0
567

Intelegem prin contractul de renta viagera actiunea unei parti, debirentierul, de a se obliga sa efectueze in folosul celeilalte parti, credirentierul, diferite prestatii periodice, fie ca este vorba de sume de bani sau alte tipuri de bunuri.

In cazul obligatiei de a plati o suma de bani in vederea exercitarii rentei viagere, acest lucru se poate realiza si in beneficiul unui tert. In cele mai multe cazuri, renta viagera se instituie pe toata durata vietii credirentierului, numai daca partile nu au stabilit alt lucru in contractul de renta viagera. Aceasta se mai poate constitui pe durata vietii debirentierului sau a unei terte persoane.

Constituirea rentei viagere

In conformitate cu Codul Civil, renta viagera poate fi constituita fie cu titlu oneros, cu plata unui capital, fie cu titlul gratuit, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare.

In functie de numarul de persoane, renta viagera poate sa fie constituita simultan pentru mai multe persoane, pe toata durata vietii acestora. Renta viagera nu se va mai exercita din momentul in care se constata decesul ultimei persoane din respectivul grup. De asemenea, in cazul rentei viagere in beneficiul unui tert, constituita cu titlul gratuit, nu se aplica regulile specifice donatiei. “Nu produce, de asemenea, niciun efect contractul prin care s-a constituit cu titlu oneros o renta pe durata vietii unei persoane care, la data incheierii contractului, suferea de o boala din cauza careia a murit in interval de cel mult 30 de zile de la aceasta data”, art. 2.246 Codul Civil.

Plata si executarea silita a ratelor

Ratele de renta viagera se platesc in avans pe trimestru in acord cu ranta inflatiei. Atunci cand credirentierul decedeaza inainte de expirarea perioadei pentru care renta s-a platit in avans, debirentierul nu poate cere restituirea sumei platite aferente perioadei in care creditorul nu a mai fost in viata.

In ceea ce priveste executarea silita a ratelor, se poate institui la cererea credirentierului sechestrul pe bunurile debirentierului. Se va stabili o suma astfel incat sa se asigure o plata a rentei, in functie de anumite criterii, aplicabile in urma unei expertize platite de catre debirentier.

Daca s-a dispus legal posibilitatea de vanzare a bunurilor puse sub sechestru ale debirentierului, suma obtinuta in urma vanzarii va fi platita credirentierului in functie de suma stabilita in contractul de renta viagera. “Daca debirentierul intra in lichidare, credirentierul isi poate realiza dreptul la renta inscriind in tabloul creditorilor o creanta al carei cuantum se determina potrivit alin”, art. 2.250 Codul Civil.

Totodata, in urma incheierii contractului de renta viagera, se stipuleaza faptul ca debirentierul nu poate sa renunte la plata ratelor, chiar daca se ofera sa restituie intregul capital si renunta la restituirea ratelor deja platite. Nu se vor lua in considerare factori externi de ceea ce este precizat in contract, oricat de greu devine pentru debirentier sa plateasca renta. Contractul de renta viagera se desfasoara pe toata durata vietii persoanei in functie de care a fost constituita renta viagera. “Numai renta viagera cu titlu gratuit poate fi declarata insesizabila prin contract”, 2.253 Codul Civil.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here