Notiuni esentiale despre concediul si indemnizatia de maternitate

0
490

Femeile care contribuie la sistemul de asigurari sociale de sanatate au dreptul la un numar total de 126 de zile pentru concediile de sarcina si de lauzie. Acestea se impart in mod egal, 63 de zile care revin inainte de nastere si alte 63 de zile dupa nastere. In functie de situatiile particulare mamele sunt obligate prin lege sa aiba un minimum de 42 de zile calendaristice pentru ambele concedii, cel pentru sarcina si cel pentru lauzie.

Ordonanta de Urgenta nr. 158/2005 este cea prin care se reglementeaza modul in care se acorda concediul de maternitate si indemnizatia aferenta, calculul si stabilirea normelor legale.

Beneficiari concediu si indemnizatie de maternitate

Exista anumite conditii care trebuie indeplinite de catre femeile insarcinate pentru a putea avea acces la concediul de maternitate si indemnizatia aferenta:

  • Salariata are domiciliul sau resedinta in Romania;
  • Salariata prezinta angajatorului certificatul medical prin care se atesta sarcina;
  • Salariata trebuie sa aiba contributii cotizate minim o luna in ultimul an;
  • In cazul in care salariata nu mai este asigurata, din varii motive, poate sa primeasca in continuare concediu si indemnizatie de maternitate, daca urmeaza sa nasca in 9 luni de la pierderea calitatii de asigurat.

Este bine de stiut faptul ca sarcina este motivul pentru care se acorda concediul de maternitate, cu excluderea cazurilor de afectiuni care pot sa apara pe parcursul sarcinii, fara sa fie in legatura cu starea de graviditate.

Despre certificatele medicale

In ceea ce priveste concediul medical pentru sarcina, acesta va fi eliberat de catre medicul de familie sau mediul ginecolog care urmareste gravida pe tot parcusul sarcinii. Certificatul de concediu medical se emite pentru un maximum de 30/31 de zile calendaristice.

Certificatul de concediul medical pentru lauzie se emite dupa nastere de catre medicul de familie sau medicul care a asistat la nastere. Se va elibera tot pe o perioada de maximum 30/31 zile calendaristice, pana la durata maxima impusa de lege.

Obligatii salariata si angajator

Pentru a se putea acorda concediul de maternitate este nevoie ca atat salariata, cat si angajatorul sa indeplineasca anumite obligatii.

Prima obligatie a salariatei este de a merge la medicul de familie pentru a i se elibera certificatul medical prin care sa ateste starea de gravididate, in fata angajatorului. Mai departe, angajatorul va fi informat in scris cu privire la starea de graviditate a salariatei, impreuna cu prezentarea certificatului medical.

Angajatorul este obligat sa evalueze riscurile la care se poate expune salariata pe timpul sarcinii, la locul de munca. In urma acestei evaluari, se vor lua toate masurile necesare de protectie, pentru ca salariata sa poata sa lucreze in conditii adecvate starii de graviditate. In cazul in care nu se asigura masurile de protectie necesare, atunci salariata este indreptatita prin lege sa solicite concediu de risc maternal, pentru maximum 120 zile calendaristice.

Calcul indemnizatie de maternitate

In cazul platilor indemnizatiilor de maternitate, acestea se efectueaza in totalitate din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. La ora actuala, indemnizatia de maternitate se calculeaza ca 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni de munca. la nivel specific, indemnizatia de maternitate se calculeaza pe baza certificatului medical pentru starea de graviditate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here