Ce trebuie sa stim la incheierea unui contract de prestari servicii

1
1916

Prin contractul de prestari servicii intelegem ca o parte, denumita prestator, se obliga sa presteze servicii unei alte parti, denumita beneficiar, in schimbul unei remuneratii. Contractul de prestari servicii ca atare nu este reglementat in mod special din punct de vedere al legii, insa i se aplica aceleasi reguli care sunt valabile in cazul contracttului bilateral cu titlul oneros, fiind diferentiat in functie de tipul de servicii care urmeaza sa fie prestate.

Continut contractul de prestari servicii

In primul rand vor fi trecute datele celor doua parti contractante. Astfel ca, prestatorul este cel care va presta serviciile mentionate in contract, prin respectarea obligatiilor care ii revin, in schimbul unei plati. Din punct de vedere legal, prestatorul poate fi o persoana fizica autorizata, o organizatie, fundatie, societate sau orice alta forma de organizare.

Beneficiarul este cel pentru care se presteaza serviciile de catre prestator si este cel care plateste suma de bani sau alta forma de remuneratie stabilita prin contract. Beneficiarul poate sa fie persoana fizica sau persoana juridica. Acesta isi va indeplini obligatiile mentionate in contract si se va asigura ca totul decurge conform instructiunilor si directiilor stabilite in prealabil impreuna cu prestatorul.

Prin intermediul contractului de prestari servicii, prestatorul se obliga sa asigure cele necesare indeplinirii sarcinilor, in functie de cum s-a convenit cu beneficiarul. Va da dovada de profesionalism si va presta seriviciul conform programului si termenului limita, daca s-a impus acest lucru. De asemenea, prestatorul se obliga sa repare in mod gratuit defectiunile care pot sa apara dupa finalizarea lucrarii, care sunt strict din vina proprie.

Totodata, beneficiarul se obliga prin prezentul contract sa asigura cele necesare prestarii servicului, daca s-a convenit in acest mod. Va plati la timp suma de bani sau alte forma de plati prestatorului, la termenul specificat in contract.

Urmatorul element specificat in contract este obiectul contractului, care in acest caz este reprezentat de serviciile prestate. Se va descrie in detaliu ce anume reprezinta serviciul care urmeaza sa fie prestat, in ce conditii se va efectua, de ce materiale sau resurse va fi nevoie si in ce perioada de timp va fi finalizat. Se vor aduce completarile necesare de catre prestator si beneficiar, pentru ca fiecare parte contractanta sa stie exact care ii sunt sarcinile ce trebuie indeplinite.

Fiecare parte contractanta, prestatorul si beneficiarul vor avea de indeplinit obligatii si raspunderi. Daca in timpul efectuarii serviciului nu se vor indeplini una sau mai multe obligatii, atunci fiecare parte are dreptul sa traga la raspundere partea culpabila sau sa rezilieze contractul.

O parte importanta in orice contract de prestari servicii si nu numai este clauza de forta majora. Am vazut deja cate situatii confuze si neplacute au avut loc in timpul pandemiei, din cauza faptului ca aceasta clauza a lipsit din multe contracte sau pur si simplu, nu i s-a acordat o foarte mare importanta. Forta majora este orice tip de eveniment care se produce independent de forta partilor contractante si impiedica in mod obiectiv, derularea normala a contractului. Acesta se poate suspenda pe perioada fortei majore, fara sa fie afectate drepturile partilor contractante. Este nevoie sa se specifice in mod clar care este procedura in caz de forta majora, cum actioneaza fiecare parte contractanta si cum se poate rezolva situatia in mod echitabil.

Ultima parte a contrcatului vizeaza solutionarea de litigii, in care se prezinta natura acestora si modul in care se poate ajunge la intelegere sau se poate actiona conform legii, atunci cand situatia o cere.

Inainte de a incheia un contract de prestari servicii asigurati-va ca va sunt respectate drepturile conform legii, in calitatea in care va aflati. Puteti consulta aici un model tip de contract de prestari servicii.  

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here