Ce trebuie sa stii despre contractul prenuptial

1
4256

Contractul prenuptial sau dupa denumirea legala – conventie matrimoniala reprezinta un contract incheiat intre cei doi soti, prin care stabilesc un regim matrimonial in care bunurile sunt impartite clar intre cei doi, in cazul unui divort. Cei doi soti pot alege unul dintre cele trei tipuri de egimuri matrimoniale, regimul comunitatii legale, regimul separatiei de bunuri si regimul comunitatii contraventionale.

Pentru a fi considerat valid, contractul prenuptial se va incheia sub forma scrisa, cu semnatura celor doi soti, in fata unui notar public, care va conferi autentificare actului. Consimtamantul partilor se poate face personal sau prin mandatar cu procura autentica.

Incheiere contract prenunptial

Se recomanda incheierea unui contract prenuptial in cazul in care se doreste o mai mare siguranta in ceea ce priveste impartirea bunurilor, in cazul in care casatoria inceteaza, din varii motive. Prin incheierea unei conventii matrimoniale, cei doi soti, vor stii clar ce anume sa imparta si ce anume ramane proprietate personala, dupa ce decid ca este timpul sa divorteze.

Incheierea contractului prenunptial se realizeaza inainte casatoriei, cu cel putin 20 de zile inainte. Acest contract se ataseaza dosarului cu acte necesare pentru cununie si se depune la oficiul starii civile. Conform Codului Civil, in cazul in care contractul prenuptial se incheie inainte de casatorie, de la data incheierii acesteia, va putea produce efecte. In cazul in care conventia matrimoniala se incheie in timpul casatoriei, va putea produce efecte, de la data inscrisa in contract, stabilita de comun acord de catre cei doi soti, sau de la data incheierii casatoriei.

Tipuri de regimuri matrimoniale

Dupa cum am vazut in introducere, cei doi soti pot sa aleaga dintre trei tipuri de regimuri matrimoniale, in ceea ce priveste impartirea bunurilor. In cazul regimului comunitatii legale, se accepta conform legii, ca toate bunurile dobandite in timpul casatoriei s-au realizat in mod egal, efectul fiind acela ca la divort, se vor imparti echitabil intre cei doi soti. Atunci cand vorbim de regimul comunitatii legale, bunurile care au apartinut sotilor inainte de casatorie, nu se vor imparti daca va fi cazul de divort. In cazul acestui tip de regim matrimonial nu vorbim de o conventie matrimoniala, care va fi necesara in ceea ce priveste urmatoarele doua tipuri de regimuri.

In ceea ce priveste regimul separatiei de bunuri, se stipuleaza in contractul prenuptial faptul ca fiecare dintre cei doi soti, are drept de proprietate asupra bunurilor pe care le dobandeste individual in timpul casatoriei. Daca exista bunuri care sunt dobandite in mod comun, atunci in caz de divort, fiecare sot ca avea o cota-parte.

Ca al treilea regim matrimonial, cel al comunitaii conventionale permite sotilor sa decida asupra situatiei in care trebuie impartite bunurile dobandite inainte de casatorie, daca acestea devin comune sau nu. De asemenea, este vorba de mai multa specificitate in ceea ce priveste proprietatea asupra bunurilor dobandite individual in timpul casatoriei, putandu-se numi clar bunurile care nu vor fi impartite, in timpul unui divort.

“Dupa cel putin un an de la incheierea casatoriei, sotii pot, ori de cate ori doresc, sa inlocuiasca regimul matrimonial existent cu un alt regim matrimonial ori sa il modifice, cu respectarea conditiilor prevazute de lege pentru incheierea conventiilor matrimoniale”, art. 369, Codul Civil.

Incetarea regimului matrimonial

Fiecare dintre cei tipuri de regimuri matrimoniale inceteaza atunci cand are loc desfacerea casatoriei prin divort, decesul unuia dintre soti sau al ambilor duce la incetarea de drept a casatoriei sau cand are loc anularea casatoriei. Regimul matrimonial se poate lichida in fata unui notar, prin acordul celor doua parti sau pe cale judiciara, atunci cand exista in conflict.

Va stam la dispozitie cu lamuriri privind incheierea contractului prenuptial.

1 COMMENT

  1. Nu am inteles nimic , ar trebui explicat pe intelesul tuturor , limbaj popular , prea multi termeni juridici.
    Sotul are deja ceva propietati dobandite dinainte de casatorie ,sotia dispune si ea de propietati dinaintea casatoriei . Deci ,clar , care este legislatia la zi ,sa nu ne trezim in cazul unui divort ca vor intra la un eventual partaj si propietatile disponibile inaitea casatoriei.
    A se explica clar ce prevedea legea
    Multumesc anticipat,
    Stefania

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here