Ce trebuie sa faci daca te confrunti cu un caz de malpraxis

0
1127

Malpraxisul reprezinta o greseala profesionala care ar fi putut fi evitata si care are drept consecinta vatamarea sanatatii, vatamarea integritatii corporale sau chiar moartea pacientului. Informatii legale in legatura cu malpraxisul gasesti in Titlul XV – raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Proiectul de lege mentionat mai sus cuprinde date cu privire la modalitatea de stabilire a existentei unui caz de malpraxis si la despagubirile acordate. Un element nou este reprezentat, de exemplu, de politele de asigurare pentru daunele morale.

Asadar, potrivit Legii nr. 95/2006, aplicabila in momentul de fata, “malpraxisul este eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice.

In primul rand, poate fi tras la raspundere personalul medical, ceea ce nu inseamna doar medicul. Tot in categoria personalului medical intra medicul dentist, farmacistul, asistentul medical, medicul anestezist sau moasa care a acordat serviciile medicale.

Personalul medical raspunde pentru mai multe prejudicii, precum: prejudiciul produs din eroare (neglijenta, imprudenta, cunostinte medicale insuficiente etc.), prejudiciul care decurge din nerespectarea reglementarii legii privind confidentialitatea, consimtamantul informat si obligativitatea acordarii asistentei medicale sau prejudiciul produs in exercitarea profesiei si atunci cand isi depaseste limitele competentei.

Foarte important! De notat cazurile in care personalul medical nu raspunde pentru prejudicii sau daune:

  1. cand isi depaseste limitele competentei in cazuri de urgenta in care nu este disponibil personal medical ce are competenta necesara;
  2. cand sunt cauzate de: conditiile de lucru, dotarile insuficiente cu echipament de diagnostic si tratament, infectiile nosocomiale, efectele adverse, complicatiile si riscurile in general acceptate ale metodelor de investigatie si tratament, viciile ascunse ale materialelor sanitare, echipamentelor si dispozitivelor medicale, substantele medicale si sanitare folosite;
  3. cand actioneaza cu buna-credinta in situatii de urgenta, cu respectarea competentei acordate.

Pot fi trase la raspundere, de asemenea, unitatile sanitare publice sau private. Ele se fac vinovate pentru prejudiciile aduse in activitatea de preventie, de diagnostic sau de tratament: infectii noscomiale, defecte ale dispozitivelor si aparaturii medicale folosite in mod abuziv, folosirea materialelor sanitare, dispozitivelor medicale, medicamentelor dupa expirarea termenului de garantie.

Ce trebuie sa faci daca te confrunti cu un caz de malpraxis, conform avocatnet.ro.

In primul rand, trebuie sa se stie faptul ca un caz poate fi considerat de malpraxis numai atunci cand personalul medical nu a depus aceste diligente, fiind neglijent, slab pregatit etc. Deci, cand trebuia sa procedeze intr-o anumita maniera in conditiile date si nu a facut-o. Asadar, trebuie ca rezultatul nefavorabil al unui tratament sa fie din cauza unei greseli pe care personalul medical era obligat sa o evite.

Asadar, pentru a stabili daca exista un caz de malpraxis, exista doua variante: fie sesizarea Comisiei de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis, fie sesizarea directa a instantei de judecata. Comisia are competenta de a stabili daca in cadrul actului medical reclamat exista un caz de malpraxis, pe baza unui raport de expertiza intocmit de catre expertul/expertii desemnati de Comisie in acest sens.

Cel de-al doilea pas este dovedirea prejudiciului, in vederea obtinerii de despagubiri. In aceste situatii, numai instanta de judecata poate obliga persoanele responsabile la plata despagubirilor pentru prejudiciul cauzat prin actul de malpraxis. Asadar, reclamantul trebuie sa arate instantei ca actul de malpraxis i-a cauzat un prejudiciu moral (dureri fizice, suferinte psihice, restrangerea posibilitatii victimei de a se bucura de viata) si/sau material (sumele de bani platite pentru o interventie chirurgicala care a esuat) si sa arate intinderea acestui prejudiciu. In timp ce prejudiciul material este simplu de dovedit prin acte, prejudiciul moral este lasat la latitudinea instantei.

In continuare, va invit sa consultati 5 sfaturi pentru alegerea unui avocat bun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here