Casatoria – nulitate absoluta si nulitate relativa

0
979

Definim casatoria ca pe uniunea liber consimtamanta dintre o femeie si un barbat, care se incheie in acord cu prevederile legle, cu scopul de intemeiere a familiei.

Astazi ne vom referi la acele situatii specifice in care se declara nulitatea relativa sau nulitatea absoluta in cazul casatoriei, care sunt normele care trebuie respectate pentru a se evita acest lucru si care este cadrul legal in fiecare caz.

Nulitate absoluta a casatoriei

Se declara nulitate absoluta in cazul casatoriilor care s-au incheiat in urmatoarele conditii:

Cei doi soti nu au inca implinita varsta de 18 ani;

In cazul in care cei doi soti au implinita varsta de 16 ani si nu au primit aviz medical sau incuviintarea parintilor, tutorelui;

Unul dintre soti sau ambii sunt deja casatoriti in momentul in care se incheie casatoria;

Cei doi soti sunt rude de gradul I sau pana la al patrulea grad inclusiv (in acest caz se accepta casatoria doar daca exista un motiv bine intemeiat si se obtine un aviz medical);

Sotii fac parte din categoria de alienat mintal sau debil mintal;

Casatoria nu a avut loc in fata ofiterului de stare civila, cu prezenta celor doi soti si a doi martori;

“In cazul in care sotul unei persoane declarate moarte s-a recasatorit si, dupa aceasta, hotararea declarativa de moarte este anulata, noua casatorie ramane valabila, daca sotul celui declarat mort a fost de buna-credinta. Prima casatorie se considera desfacuta pe data incheierii noii casatorii”, art. 293 Codul Civil.

Dupa cum am vazut, daca minorul care incheiat casatoria nu a implinit inca varsta de 16 ani, atunci casatoria este lovita de nulitate absoluta. O exceptie face cazul in care, pana in momentul in care se emite hotararea judecatoreasca definitiva, ambii soti implinesc varsta de 18 ani sau daca sotia naste sau ramane insarcinata.

In conditiile in care casatoria se incheie spre a indeplini un cu totul alt scop fata de cel de intemeiere a unei familii, se declara nulitate absoluta. Insa, si in acest caz, exista o exceptie. Se acoperea nulitatea casatoriei, daca pana in momentul in care se emite hotararea judecatoreasca definitiva, cei doi soti incep sa convietuiasca, sotia naste/ramane insarcinata sau trec 2 ani de la incheierea casatoriei.

Nulitatea relativa a casatoriei

O casatorie poate sa fie anulata in conditiile in care cei doi soti nu au implinit inca varsta de 18 ani, insa au implinit 16 ani si nu au primit avizul medical si acordul parintilor, tutorelui, reprezentantilor legali. Anulabilitatea se poate invoca numai de catre cei care au trebuie sa-si dea consimtamantul si nu au facut acest lucru, din necunostinta de cauza sau alte motive bine justificate.

„Casatoria poate fi anulata la cererea sotului al carui consimtamant a fost viciat prin eroare, prin dol sau prin violenta. Eroarea constituie viciu de consimtamant numai atunci cand priveste identitatea fizica a viitorului sot”, art 298 Codul Civil. De asemenea, se va declara nula casatoria care a fost incheiata fara ca unul dintre soti sa aiba discernamant sau care a fost incheiata intre tutore si persoana minora care se afla sub tutela acestuia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here