Cadrul legal al incheierii contractului individual de munca

0
511

Contractul individual de munca se incheie intre salariatul care presteaza munca pentru un angajator, in schimbul unei remuneratii (salariu). In conditiile generale se stipuleaza faptul ca un contract individual de munca se incheie pe perioada nedeterminata, desi exista cazuri specifice in care se poate incheia pe perioada determinata.

Vom descoperi mai departe care este forma contractului de munca, clauzele incluse in baza legii, capacitati juridice ale partilor contractante si alte aspecte esentiale.

Forma contractului individual de munca

Contractul individual de munca trebuie sa fie incheiat inainte de inceperea activitatii propriu-zise a salariatului. Se va redacta in forma scrisa, in limba romana si va fi incheiat prin consimtamantul ambelor parti contractante. Dupa incheierea contractului este nevoie ca angajatorul sa inregistreze documentul in registrul general de evidenta a salariatilor, catre inspectoratul teritorial de munca.

Un exemplar al contractului individual de munca ii va reveni salariatului, iar o copie dupa document va fi pastrata la locul unde se desfasoara activitatea companiei. “Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Fac exceptie de la prevederile alin. (6) concediile pentru formare profesionala fara plata, acordate in conditiile art. 155 si 156”, art. 16 Codul Muncii.

Conditii indeplinite de catre salariat

Poate incheia un contract de munca individual o persoana fizica ce a implinit varsta de 16 ani. Este in interzis prin lege si se sanctioneaza ca atare angajarea persoanelor fizice care nu au implinit inca 15 ani. In cazul celor care sunt in varsta de 15 ani, contractul individual de munca poate fi incheiat numai cu acordul partilor sau reprezentantului legal. Varsta salariatului este un criteriu de luat in considerare si in functie de mediul si tipul de activitate desfasurata la locul de munca. Astfel ca, in cazul in care este vorba de un loc de munca in conditii speciale sau in conditii deosebite, se pot angaja exclusiv persoane fizice care au implinit varsta de 18 ani.

Conditii indeplinite de catre angajator

Angajatorul poate fi persoana fizica sau juridica, care in conformitate cu legea, poate sa angajeze forta de munca in baza unui contract individual de munca. “Persoana juridica poate incheia contracte individuale de munca, in calitate de angajator, din momentul dobandirii personalitatii juridice. Persoana fizica dobandeste capacitatea de a incheia contracte individuale de munca in calitate de angajator, din momentul dobandirii capacitatii depline de exercitiu”, art. 14 Codul Muncii.

Elemente esentiale continute in contractul individual de munca

Inainte de a incheia contractul individual de munca, angajatorul se obliga sa informeze persoana fizica care se afla in posibilitatea de a deveni salariat, despre elementele esentiale din contract:

  • Date de identificare parti;
  • Detalii loc de munca;
  • Sediul angajatorului;
  • Functia ocupata, incadrare la locul de munca, activitate intreprinsa, fisa postului;
  • Criterii de evaluare a activitatii profesionale a salariatului;
  • Riscuri implicite ale postului;
  • Data de la care intra in vigoare contractul;
  • Durata contractului, in cazul celui incheiat pe perioada determinata;
  • Durata concediului de odihna;
  • Modul in care se acorda preaviz;
  • Salariu de baza si alte aspecte ce tin de remuneratie;
  • Programul de munca in ore/saptamana;
  • Elemente constitutive ale contractului colectiv de munca;
  • Durata perioadei de proba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here