Definim raspunderea civila ca o forma de raspundere juridica care se bazeaza pe obligatia unei parti care a provocat un prejudiciu, sa repare prejudiciul produs, partii pagubite. Raspunderea civila se bazeaza intotdeauna pe principiul legalitatii, in sensul in care, fapta cu caracter culpabil care a provocat prejudiciul duce la necesitatea repararii acestuia. Repararea prejudiciul se poate face sub diferite forme in natura sau printr-o plata echivalenta.
Putem vorbi despre raspundere civila in forma raspunderii delictuale, extrcontractuale, contractuale. Ne vom referi in continuare la particularitati privind raspunderea civila si alte dispozitii legale care reies din Codul Civil.
Raspunderea delictuala
Raspunderea delictuala presupune obligatia pe care o are fiecare persoana de a respecta anumite norme de comportament si conduita impuse prin lege. In cazul in care nu se respecta aceste norme si sunt incalcate drepturile sau interesele altor persoane, se va raspunde prin repararea integrala a prejudiciilor.
“In cazurile anume prevazute de lege, o persoana este obligata sa repare prejudiciul cauzat de fapta altuia, de lucrurile ori animalele aflate sub paza sa, precum si de ruina edificiului. Raspunderea pentru prejudiciile cauzate de produsele cu defecte se stabileste prin lege speciala’, art. 1.349 Codul Civil.
Raspunderea contractuala
In urma incheierii oricarui tip de contract, fiecare parte contractanta trebuie sa respecte obligatiile din contract. In momentul in care nu se respecta una sau mai multe obligatii de catre o parte contractanta, atunci aceasta devine raspunzatoare directa pentru prejudiciul adus celeilalte parti, fiind responsabila de repararea acestuia, in conformitate cu prevederile legale. “Daca prin lege nu se prevede altfel, niciuna dintre parti nu poate inlatura aplicarea regulilor raspunderii contractuale pentru a opta in favoarea altor reguli care i-ar fi mai favorabile”, art. 1.350 Codul Civil. Exista cateva conditii in baza careia are loc raspunderea contractuala:
- Contractul dintre autorul pagubei si pagubit trebuie sa fie incheiat si valabil, la momentul producerii prejudiciului;
- Existenta unui prejudiciu;
- Debitorul se dovedeste a fi responsabil de producerea prejudiciului;
- Debitorul este pus in intarziere.
Cauze exoneratoare de raspundere
Raspunderea nu mai produce efecte in cazul unei forte majore sau caz fortuit, daca legea nu prevede altfel sau daca partile nu au convenit in mod contrariu. Prin cazul de forta majora, intelegem un eveniment care se produce extern, in mod imprevizibil si inevitabil.
Pandemia de Covid-19 este cel mai bun exemplu in actualitatea vremurilor in care traim. Multe dintre contractele de prestari servicii, de inchiriere sau individuale de munca, au fost suspendate sau modificate pe baza clauzei de forta majora. Cazul fortuit se defineste ca un eveniment care nu poate fi impiedicat sa se produca de catre persoana care trebuia sa raspunda, in conditiile in care, respectivul eveniment, nu ar fi avut loc. Debitorii pentru care se inlatura raspunderea civila in caz fortuit, aceiasi dispozitie se aplica pentru acestia in caz de forta majora.
“Fapta victimei insesi si fapta tertului inlatura raspunderea chiar daca nu au caracteristicile fortei majore, ci doar pe cele ale cazului fortuit, insa numai in cazurile in care, potrivit legii sau conventiei partilor, cazul fortuit este exonerator de raspundere”, 1.352 Codul Civil. Totodata, daca se produce un prejudiciu de catre o persoana in timp ce isi exercita drepturile, atunci nu este obligata sa il repare.
Va stam la dispozitie pentru solutionarea oricarei probleme de natura raspunderii civile.