Beneficiari si incadrare pentru obtinerea pensiei de invadilitate

0
485

Se acorda pensie de invadilitate persoanelor care au cotizat in sistemul public de pensii, si care nu au indeplinit conditiile de pensie pentru limita varsta, fiindu-le redusa capacitatea de munca din diferite considerente de ordin medical, despre care vom discuta mai tarziu, in articol.

Acordarea pensiei de invadilitate presupune un set de norme si reguli reglementate de Legea 127/2019. Vom vedea care sunt beneficiari acestui tip de pensie si ce trebuie sa faca pentru a putea primi pensia de invadilitate.

Beneficiari pensia de invadilitate

Exista categorii specifice de persoane, care in conformitate cu legea in vigoare, pot sa-si ceara dreptul la pensie de invadilitate. Printre aceste persoane se numara:

  • Persoane care isi pot continua munca partial sau deloc din cauza unor boli sau a unor accidente care au avut loc in afara locului de munca;
  • Persoane din serviciul militar care au fost in regim de concentrare, mobilizare sau prizonierat;
  • Persoane care isi pot continua munca partial sau chiar deloc, din cauza unor accidente de munca, boli profesionale, neoplazii, schizofrenie sau SIDA;
  • Persoane care au fost grave afectate in urma participarii la Revolutia din Decembrie 1989 si isi pot continua munca partial sau chiar deloc;
  • Elevi, ucenici si studenti care au avut de suferit in urma unor accidente la locul de munca sau boli profesionale si isi pot continua munca partial sau chiar deloc.

Clasificarea gradului de invadilitate

Clasificarea invadilitatii se stabileste in functie de gradul in care este afectata capacitatea de munca, dupa cum urmeaza:

  • Invadilitate de gradul I – in momentul in care se pierde in intregime capacitatea de munca si cea de autoingrijire;
  • Invadilitate de gradul II – in momentul in care se pierde in intregime capacitatea de munca, dar se poate continua cu autoingrijirea;
  • Invadilitatea de gradul III – atunci cand se pierde cel putin jumatate din capacitatea de munca, iar persoana in cauza poate sa deruleze activitati la locul de munca, maximum jumatate din timpul alocat in mod normal.

Documente si acte necesare incadrarii in invadilitate:

  • Cerere;
  • Act de identitate;
  • Acte medicale care sa dovedeasca diferite tipuri de afectiuni si diagnosticul clinic, functional;
  • Adeverinta de la locul de munca in care se specifica numarul de zile de concediu medical, din ultimele 12/24 luni;
  • Act doveditor al cauzei invadilitatii;
  • Act doveditor al datei la care s-a instituit starea de invadilitate.

„Decizia medicala asupra capacitatii de munca poate fi contestata, in termen de 30 de zile de la comunicare, la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca, in functie de domiciliul persoanei. Contestatia se solutioneaza de catre comisiile medicale regionale de contestatii”, art. 66 Legea 127/2019.

Revizuirea medicala

Persoanele care beneficiaza de pensia de invadilitate trebuie sa treaca, periodic, la distante de 1 sau 3 ani, prin revizuirea medicala. Intervalul de timp la care se face revizuirea medicala se stabileste in functie de gravitatea si tipul afectiunii. Revizuirea medicala va avea loc pana la on momentul in care persoana implineste varsta standard de pensionare.

Fiecare revizuire medicala se va face de catre medicul expert al asigurarilor sociale. Acesta va tine cont in elaborarea raportului medical periodic de stadiul in care se afla invadilitatea, daca s-au produs modificarei in ce priveste gradul de invadilitate, daca este cazul de o alta incadrare sau daca se poate vorbi de redobandirea capacitatii de munca. „Revizuirea medicala se poate efectua oricand, atat la cererea pensionarilor, daca starea sanatatii lor s-a imbunatatit sau, dupa caz, s-a agravat, precum si din oficiu, ca urmare a convocarii justificate de catre medicul expert al asigurarilor sociale”, art. 70 Legea 127/2019.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here