Zile cu sarbatori legale in 2021 si care sunt cele mai bune perioade pentru concediu

0
620

In anul 2021 vom avea parte de 15 zile libere, asociate cu sarbatorile legale. Unele dintre aceste zile libere vor coincide cu zilele de weekend, iar in acest caz, daca salariatul este nevoit sa lucreze in ziua libera va fi platit dublu pentru acea zi.

Vom vedea care sunt zilele libere in 2021 si in functie de acestea vom descoperi impreuna care sunt cele mai bune perioade pentru concediu sau pentru punti intre zile libere care se leaga cu weekendul.

In luna ianuarie este liber pe data de 1 si 2 ianuarie, primele zile din an. Apoi, spre sfarsitul lunii pe data de 24 ianuarie, avem liber, pentru a comemora Ziua Unirii Principatelor Romane, care in acest an se va potrivi intr-o zi de duminica.

In lunile februarie si martie nu exista nicio zi libera legala, pentru ca in aprilie, sa avem parte de o zi libera pe data de 30 aprilie, in care sarbatorim Vinerea Mare, care se va lega cu zilele de 1, 2 si 3 mai, cu ocazia Pastelui Ortodox. Este o perioada excelenta pentru a-ti programa un concediu de 4 zile, fara sa fie nevoie de punti sau de alte zile libere, luate din zilele de concediu. Ideal pentru un city break, daca acest lucru este permis, avand in vedere continuarea existentei restrictiilor de calatorie in unele tari, pe fondul pandemiei. Daca insa, vrei sa profiti de mai mult timp liber, poti opta pentru un concediu mai lung intre 30 aprilie si 10 mai.

In luna iunie este o alta perioada ideala pentru concedii. Avem in prima parte a lunii o zi libera pe data de 1, Ziua Copilului, care va pica intr-o zi de marti. Este o saptamana perfecta pentru un concediu de inceput de vara. Apoi, spre sfarsitul lunii, pe 20 si 21 iunie, zile libere de Rusalii, duminica si luni. In acest caz poti prelungi zilele libere cu un concediu intre 19 si 26 iunie.

In luna iulie nu avem nicio zi libera legala, iar in august sarbatorim Sfanta Maria pe data de 15 august, duminica. De regula, luna august este perioada preferata de multi romani pentru a-si lua concediul de vara, de mers pe litoralul autohton sau peste granite.

In lunile septembrie si octombrie nu avem nicio zi libera legala, iar in noiembrie beneficiem de zi libera pe data de 30 noiembrie, Sfantul Andrei, care va pica intr-o zi de marti. Unele firme vor acorda zi libera pe data de 29, luni, pentru a crea o punte intre weekend si 30 noiembrie.

In ultilma luna a anului avem prima data liber pe data de 1 decembrie, care vine in continuarea zilei libere de marti. Daca iti este acordata ziua de luni libera sau o iei din zilele de concediu, ai putea profita de o perioada de repaus de 5 zile, incepand cu 27 noiembrie. Desigur, avem parte de zilele libere de pe 25 si 26 decembrie, dar care in acest an se vor potrivi in weekend. Insa, te poti orienta pentru un concediu de iarna incepand cu 25 decembrie si pana pe 3 ianuarie anul viitor.

Conform legii, zilele libere legale sunt nelucratoare, cu exceptia unitatilor in care nu se poate intrerupe activitatea din motive evidente, cum ar fi unitatile sanitare, de alimentatie publica si altele. Cu toate acestea, cei care lucreaza in astfel de unitati au dreptul la compensare cu timp liber, in 30 de zile de la ziua libera legala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here