Stare de alerta – reguli privind desfasurarea evenimentelor culturale in aer liber

0
514

Prin Ordin 2941/2020 se reglementeaza modul in care se pot desfasura evenimentele culturale organizate in aer liber, in asa fel incat sa se respecte normele de siguranta sanitara, de prevenire si combatere a COVID 19. Regulile se aplica in cazul organizatorilor si persoanelor care se afla in pozitie de coordonare a evenimentului, dar si in cazul participantilor, furnizorilor de servicii, etc. Prin evenimente culturale in aer liber se inteleg concertele, dans, teatru, proiectii cinematografice, targuri, expozitii, worksop, conferinta cu caracter cultural.

Raspunderea individuala a angajatilor

Toti cei care sunt angajati, prin contract individual de munca sau sunt voluntari pentru evenimentul tinut in aer liber, exista un set de reguli care se cer respectate:

  • Este obligatorie purtarea mastii de protectie, de unica folosinta sau textila, care sa acopere nasul si gura;
  • La primele simptome de infectie respiratorie a anagajatului acesta este obligat sa ramana acasa si sa ceara sfatul medicului de familie;
  • Se impune izolare la domiciliu pentru angajatul care a intrat in contact cu persoane suspecte ca ar fi infectate cu COVID 19. Se va anunta directia de sanatate publica;
  • Se asigura si se efectueaza regulat igiena mainilor. Se va evita atingerea fetei cu mainile neigienizate in prealabil.

Reguli aplicabile in cazul angajatorilor

Angajatorii unui eveniment cultural tinut in aer liber sunt obligati prin lege sa instruiasca angajatii cu privire la riscurile la care se expun prin desfasurarea muncii, ce reguli de igiena si de distantare sociale sa aplice, pentru siguranta lor si a participantilor. Angajatorii trebuie sa se asigure ca angajatii si voluntarii primesc echipamente de protectie pe toate durata desfasurarii evenimentului. De asemenea, este necesara plasarea la locuri vizbile a anunturilor scrise prin care se prezinta regulile de distantare si modul in care se face accesul in locul unde se desfasoare evenimentul.

Se va masura tenperatura prin termometru noncontact angajatilor, echipei de organizare si publicului. “Nu se va permite accesul persoanelor simptomatice (tuse, stranut, rinoree, febra, stare generala modificata) si nici al celor care inregistreaza temperatura masurata mai mare de 37,3°C. In cazul in care temperatura inregistrata depaseste 37,3°C, se recomanda repetarea masurarii temperaturii, dupa o perioada de 2-5 minute de repaus; angajatii cu temperatura peste 37,3°C vor fi trimisi acasa”, Ordin 2941/2020.

Se va alege un spatiu de desfasurare a evenimentului care sa permita pastrarea distantei fizice de 1,5 m intre persoanele participante. La fiecare intrare se vor plasa dispensere cu solutii dezinfectante, precum si dezinfectarea echipamentului tehnic utilizat.

Masuri privind spatiul de organizare a evenimentului

Evenimentul cultural se va organiza cu un public care nu va depasi numarul de 500 de spectatori, cu locuri pe scaune, la 2 m distanta intre acestea. Toti cei care participa la eveniment sunt obligati sa poarte masca de protectie. Daca vorbim de o zona libera, fara scaune, atunci se va marca solul astfel incat fiecare persoana sa poata sa respecte masura de distanta fizica impusa prin lege.

Toate suprafetele trebuie sa fie dezinfectate cu substante biocide inainte si dupa fiecare reprezentantie. Se va asigura un numar suficient de toalete publice, astfel incat sa nu se produca aglomeratii sau cozi de persoane. Acelasi principiu se aplica in cazul cosurilor de gunoi, care trebuie sa fie in numar cat mai mare, pentru aruncarea echipamentelor de protectie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here