Modul in care se circula pe drumurile publice, din perspectiva vehiculelor, pietonilor si celorlalte categorii de participanti la trafic, regulile pe care trebuie sa le respecte fiecare, atributii ale autoritatilor administratiei publice si alte institutii sunt reglementate de Ordonanta de Urgenta nr. 12/2002.
Regulile si normele care trebuie respectate in trafic sunt menite sa ajute la o desfasurare normala si in siguranta a circulatiei pe drumurile publice, prin protectia tuturor tipurilor de participanti. Astazi ne vom referi la obligatiile pe care le au de indeplinit participantii la trafic.
O prima regula care se cere a fi respectata de catre participantii la trafic este prezentarea documentelor de identitate, permisului de conducere, documentului de inmatriculare sau de inregistrare a vehicului, dupa caz, atunci cand este solicitat de catre politistul rutier, fie ca este vorba de o verificare de rutina sau un anumit incident.
In conditiile in care, politistul rutier are motive justificate sa verifice un vehicul care ar putea sa fie parte a unei fapte contraventionale sau penale, are dreptul sa verifice vehicului, identitatea conducatorului vehiculului si a celorlalte persoane care se afla in interiorul vehiculului.
Este obligatorie purtarea echipamentului de protectie-avertizare reflectorizant toti conducatorii vehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone, in momentul in care se afla pe partea carosabila a unui drum public.
Persoanele nevazatoare sunt obligate prin prezenta ordonanta de urgenta sa poarte un baston de culoare alba, atunci cand se deplaseaza pe drumurile publice.
Este obligatorie prin lege purtarea centurii de siguranta in autovehiculele care sunt prevazute cu astfel de masuri de siguranta. Regula se aplica atat in cazul conducatorului, cat si al celorlati pasageri din autovehicul. In cazul minorilor acestia vor purta obligatoriu centura de siguranta sau vor fi pozitionati in scaune pentru copii omologate, pe intreg parcursul calatoriei cu autovehiculul. Este interzis sa sa transporte copii mai mici de 3 ani in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta, iar copii cu varsta peste 3 ani pot sa fie transportati in autovehicule fara sistem de siguranta, dar numai in locurile din spate.
Conducatorii motocicletelor si mopedelor, precum si pasagerii sunt obligati sa poarte casca de protectia omologata, in timp ce se deplaseaza pe drum public.
Este interzisa utilizarea telefoanelor mobile conducatorilor autovehiculelor care se afla in trafic.
Conducatorii de vehicule sunt obligati sa opreaza pe acostament sau pe marginea drumului, in momentul in care trec autovehicule in regim de circulatie prioritara si semnale luminoase de culoare rosie si sonore.
Le este interzis pietonilor sa traverseze in timp ce trec pe carosabil autvehiculele in regim de circulatie prioritara.
“Conducatorii vehiculelor, cu exceptia celor trase sau impinse cu mana, instructorii auto atestati sa efectueze instruirea practica a persoanelor pentru obtinerea permisului de conducere, precum si examinatorul autoritatii competente, in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, sunt obligati sa se supuna testarii aerului expirat si/sau recoltarii probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substante psihoactive, la solicitarea politistului rutier”, art. 38 Ordonanta de Urgenta nr. 12/2002.
In cazul in care conducatorul autevehiculului este detinator mandatat al vehiculului este obligat sa comunice politiei rutiere identitatea proprietarului care i-a incredintat vehiculul.