Cum poti beneficia de sprijin financiar din partea statului la intemeierea familiei

0
951

Proaspetii insuratei care se afla fiecare la prima casatorie si au domiciliul in Romania pot benefica in baza Legii nr. 396/2006 de un sprijin financiar. Acesta este acordat de catre primarii localitatilor din Romania, cu fonduri din bugetele comunelor, oraselor si municipiilor. Un ajutor financiar binevenit mai ales pentru tinerii aflati la inceput de drum, pentru care conteaza fiecare suma de bani in plus.

In cele ce urmeaza vom vedea care sunt beneficiarii de drept ai acordarii sprijinului financiar, ce pasi au de urmat pentru a obtine suma de bani de la stat si alte aspecte ce tin de legislatia in vigoare.

Beneficiari sprijin financiar la intemeierea familiei

Obligatiile care trebuie indeplinite in vederea acordarii sprijinului financiar de catre beneficiari:

  • Casatoria a fost incheiata de catre autoritati competente de pe teritoriul tarii;
  • Casatoria a fost incheiata de catre autoritatri competente din alte tari;
  • Casatoria a fost incheiata la oficii consulare ale Romaniei;
  • Casatoria a fost incheiata de catre comandanti de nave.

Acordarea sprijinului financiar la intemeierea familiei

Cei care doresc sa beneficieze de acest suport financiar din partea statului, trebuie sa inainteze o cerere si o declaratie pe proprie raspundere, scris de catre fiecare dintre cei doi soti, prin care sustin faptul ca se afla la prima casatorie. Cererea impreuna cu declaratiile pe proprie raspundere se vor depune in functie de caz, la serviciul public comunitar local al municipiului Bucuresti, orasului sau comunei unde a avut loc casatoria.

Este important de stiut ca cererea si declaratiile se pot depune in termen de maximum 30 de zile calendaristice din momentul in care s-a incheiat casatoria, s-a efectuat inscrierea in registrul de stare civila, s-a eliberat certificatul de casatorie, dupa caz. De asemenea, se ia in considerare faptul ca acest sprijin financiar este oferit numai pentru cei care sunt casatoriti la momentul platii, fara a mai fi acordat daca s-a incetat casatoria.

Cuantumul pentru sprijinul financiar a fost stabilit prin lege ca fiind echivalentul la momentul acordarii, a sumei de 200 de euro. Pentru a putea fi acordat sprijinul financiar este nevoie de dispozitia primarului, care atesta dreptul de a primi acest stimulent, respectivei familii. Dupa ce a fost emisa dispozitia, sprijinul financiar se acorda familiei, prin posta, in cont curent sau cont de card, in termen de maximum 30 de zile calendaristice.

„Sprijinul financiar acordat la constituirea familiei nu se impoziteaza, nu se ia in considerare la stabilirea altor drepturi si obligatii si se supune executarii silite, in conditiile dispozitiilor privind executarea silita a creantelor bugetare numai pentru recuperarea sumelor platite necuvenit cu acest titlu”, art. 8, Legea nr. 396/2006.

In cazul in care se constata ca suma platita in vederea sprijinului financiar a fost incasata necuvenit, atunci se va trece la procedura de recuperare, de la titularul de drept. Prin dispozitie emisa de catre primar, debitorul este informat cu privire la returnarea sumei de bani, in cel putin 15 zile, considerandu-se titlul executoriu de la data la care este transmita dispozitia debitorului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here