Ce trebuie sa stie angajatorii si beneficiarii voucherelor de vacanta

0
564

Voucherele de vacanta sunt acele tipuri de bonuri valorice pe care angajatorii le ofera salariatilor care lucreaza in baza unui contract individual de munca. Voucherele de vacanta pot fi utilizate in unitatile de cazare la nivel national, acreditate si inscrise in acest program. Este de mentionat faptul ca voucherele de vacanta sunt nominale si nu pot fi folosite de catre altcineva, decat posesorul acestora.

Voucherele de vacanta nu sunt incluse in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii, fiind impozitate pe venit. Ordonanta de Urgenta nr. 8/2009 si Legea nr. 94/2014 reglementeaza modul de acordare al voucherelor de vacanta.

Informatii vouchere vacanta – angajatori

Conform prevederilor legale, angajatorul impreuna cu organizatia sindicala stabilesc modul prin care se acorda voucherele de vacanta, pe baza contractelor individuale de munca si regulament intern. Se va avea in vedere la stabilirea acordarii voucherelor de vacanta urmatoarele aspecte:

  • Numarul beneficiarilor (salariatilor) care vor primi voucherele de vacanta
  • Sumele alocate acordarii voucherelor de vacanta;
  • Categoriile de beneficiari ai voucherelor de vacanta;
  • Modul in care se acorda in format electronic sau fizic, voucherele de vacanta.

Angajatorii se obliga sa distribuie voucherele de vacanta tinand cont de prevederile legale, astfel:

  • Voucherele de vacanta pe suport fizice se distribuie de catre angajatori beneficiarilor, nu inainte de a achita sumele aferente platii unitatilor emitente a tichetelor.
  • Voucherele de vacanta in format electronic sunt trimise beneficiarilor de catre unitatile emitente, nu inainte ca angajatorii sa fi achitat suma aferenta platii.

„Contravaloarea nominala a voucherelor de vacanta, precum si costurile aferente emiterii voucherelor de vacanta pe suport electronic si/sau costul imprimatelor reprezentand voucherele de vacanta pe suport hartie nu pot fi transferate de catre angajator beneficiarilor”, art 11, Legea nr. 94/2014.

Infomatii vouchere vacanta – beneficiari

Beneficiarii sunt singurele persoane care pot sa utilizeze voucherele de vacanta, in intervalul de timp in care sunt valabile. Este la alegerea beneficiarilor a modului in care folosesc voucherele de vacanta, in limitele prevazute de lege. Vor alege unitatea afiliata unde vor putea achizitiona pachete turistice pentru vacanta. Beneficiarii primesc voucherele de vacanta in functie de durata contractului individual de munca si raportul de serviciu.

Beneficiarul trebuie sa utilizeze voucherele de vacanta strict pentru acele servicii prevazute in lege. Este interzisa primirea de catrea beneficiar a unei sume de bani ca rest la voucherele de vacanta. De asemenea, nu este permis si se sanctioneaza in acord cu legea, vanzarea voucherelor de vacanta de catre beneficiar, in schimbul unei sume de bani.

In momentul in care utilizeaza voucherele de vacanta, beneficiarul va prezenta actul de identitate. In cazul in care nu a utilizat voucherele de vacanta, la sfarsitul perioadei de valabilitate, beneficiarul returneaza angajatorului tichetele in format fizic.

„Pentru voucherele de vacanta alimentate pe suport electronic si neutilizate in perioada de valabilitate, unitatea emitenta va restitui valorile nominale catre angajator. In cazul voucherelor de vacanta alimentate pe suport electronic si necuvenite, precum si in cazul incetarii raporturilor de munca, angajatorul are obligatia de a comunica in timp util informatiile relevante unitatii emitente, pentru ca aceasta sa poata face restituirea valorilor catre angajator”, art 16, Legea nr. 94/2014.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here