Ce se schimba la salariul minim pe economie in 2020

0
682

Incepand cu data de 1 ianuarie 2020 salariul minim brut pe economie se majoreaza de la suma de 2080 lei la 2230 lei. Acest fapt duce la o serie de modificari in ceea ce priveste contributiile sociale, precum si nivelul salariilor diferentiate in functie de studii si cele din domeniul constructiilor. Afla mai departe la ce nivel se situeaza salariile minim speciale si care sunt efectele majorarii salariului minim but pe economie.

Salariu minim diferentiat pentru studii in 2020

Se pare ca in cazul salariului minim diferentiat pe studii nu se produc foarte mari schimbari, ramanand la pragul de pana acum, adica 2530 lei. Ideea din spatele acestei stagnari este aceea de a egala acest salariu special cu cel minim brut pe economie. Atunci cand aceste doua salarii vor ajunge la acelasi prag, salariul minim diferentiat pentru studii va putea fi majorat.

„Incepand cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, se stabileste la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore in medie pe luna, reprezentand 14,044 lei/ora”, potrivit Hotararii de Guvern nr. 935/2019.

Salariu minim constructii

Acelasi tip de stagnare se observa si in cazul salariilor minime in constructii. Aceste clasificare speciala a salariului pentru domeniul constructiilor este in vigoare din 1 ianuarie 2019, ca urmare a stabilirii unor taxe reduse in acest domeniu pe urmatorii 9 ani. Ca si in 2019, salariul minim brut in constructii ramane la nivelul de 3000 lei, acesta putand fi majorat de abia dupa 2028.

„In perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de minimum 3.000 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna”, se specifica in  Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2019. Acest fapt aduce de la sine anumite prevederi legale. Angajatorii din constructii nu mai au voie sa angajeze fara oferi un salariu minim care sa se incadreze valorii stabilita la nivel national. Amenzile pentru aceasta incalcare a legii se pot situa intre 300 si 2000 lei. Mai mult decat atat, toti cei care refuza sa acorde angajatului salariul minim din constructii, va pierde din start dreptul la unele scutiri fiscale speciale, cum ar fi scutirea de impozitul de venit, scutirea la contributia de sanatate, contributii reduse pentru pensie.

Efecte ale cresterii salariului minim brut pe economie

Se va produce o majorare a plafonului in cazul celor care au venituri extrasalariale. Acestia vor plati contributiile pentru asigurarile sociale si asigurarile de sanatate aferente anului 2020.

Cei care obtin venituri din activitati independente sau cu drept de proprietate intelectuala vor inregistra o crestere a bazei de calcul a contributiilor asigurarilor sociale. Pentru a plati contributiile de 25 %, venitul trebuie sa fie echivalentul a 12 salarii brute minime pe anul curent.

Persoanele cu venituri extrasalariale care depasesc limita de 12 salarii brute minime anul curent vor resimti o crestere a platilor contributiilor sociale. Contributiile sociale cresc si in cazul celor care nu au venituri, dar aleg sa se inscrie in sistemul asigurarilor sociale si al asigurarilor sociale de sanatate. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here