Despre modificarile aduse in legea pensiilor in 2020

0
1069

La momentul actual ne putem referi cu exactitate la modificarile care vor fi aduse legii pensiilor, incepand cu anul 2020, pentru a fi finalizate in 2021. Noua lege a acordarii pensiilor Legea nr. 127/2019, va fi aplicata incepand cu data de 1 septembrie 2021, existand deja cateva modificari si specificatii de luat in considerare.

Vom descoperi mai multe despre varsta de pensionare, pensiile speciale, Pilonul II de pensie si ce va implica din 2021 alegerea pensiei anticipate.

Modificari pensii pentru conditii speciale de munca

Una dintre primele modificari ale legii pensiilor ii vizeaza direct pe cei care au muncit sau muncesc in conditii speciale. Mai exact, se va modifica stabilirea stagiului de cotizare. Se vor adauga 4 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite, iar 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale (activitati artistice, lucrul cu materii nucleare, aviatia civila, lucrul cu substante periculoase, care prin contact regulat, pot sa afecteze starea generala de sanatate).

Modificari Pilonul II de pensie

S-a discutat indelung dorinta mai multor oameni de a renunta sa mai contribuie la Pilonul II de pensie. Acest lucru a fost posibil din anul 2018, contributia atribuita Pilonul II de pensie s-a redirectionat catre Pilonul I de pensie. Insa, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului 1/2020, s-a eliminat acest drept, Pilonul II functionand ca si pana acum, pe motivul ca au fost prea putine persoane care au facut cerere pentru stoparea contributiilor catre acest Pilon si redirectionarea catre Pilonul I.

Modificari varsta de pensionare

Incepand cu 6 ianuarie 2019, medicii se pot pensiona la varsta de 67 ani. Modificarea vine la o limita de varsta de 65 ani.

Au dreptul sa iasa la pensie cu pana la 10 ani mai devreme, persoanele care au lucrat in conditii deosebite de munca. Acest lucru depinde de natura meseriei, conditiile exacte de munca si stagiul de cotizare.

Se va incepe un proces desfasurat pe perioada a 10 ani, la finaul caruia femeile vor iesi la pensie la varsta de 63 de ani. In acest caz, stagiul complet de cotizare se va modifica de la 31 ani la 35 ani.

Se are in vedere modificarea aspectului care tine de prelungirea contractului de munca pana la 70 de ani, pentru cei care doresc acest lucru si sunt considerati apti sa lucreze in continuare.

Modificari pensii anticipate

In acest moment avem doua tipuri de pensii anticipate, cele normale si cele partiale. Incepand cu 2021, pensiile anticipate vor disparea si vor ramane in vigoare doar cele de tip partial. In prezent se poate iesi la pensie cu 5 ani mai devreme, ceea ce inseamna pensie anticipata, daca sunt indeplinite anumite criterii privind stagiul de cotizare. Atunci cand se ajunge la limita de varsta de pensionare, pensia anticipata se transforma in pensie normala si nu se percepe niciun tip de penalizare.

In cazul pensiilor anticipate partial, stagiul de cotizare este mult mai mic fata de cel perceput pentru pensiile anticipate, insa acest lucru vine cu o serie de penalizari, pentru fiecare luna de anticipare, dupa cum urmeaza:

  • Pana la 1 an – 0,50%
  • Peste 1 an – 0,45%
  • Peste 2 ani – 0,40%
  • Peste 3 ani – 0,35%
  • Peste 4 ani – 0,30%
  • Peste 5 ani – 0,25%
  • Peste 6 ani – 0,20%
  • Intre 7 si 8 ani – 0,15%

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here