Contract inchiriere 2020: Ce ar trebui sa stie proprietarul si chiriasul

0
2074

In momentul in care se inchiriaza o locuinta este indicat sa se realizeze un contract in proprietar si chirias, pentru a evita eventualele neplaceri care pot aparea pe parcurs. Intr-un astfel de contract se specifica data la care a fost incheiat, suma de bani lunara pe chirie, durata de sedere, daca este cazul si alte clauze care ramand sa fie introduse, la latitudinea proprietarului.

Contractul de inchierie nu este nevoie sa fie inregistrat la Fisc si poate nici sa nu existe intre cele doua parti, daca se cade de comun acord. In cele ce urmeaza vom descoperi de ce este important sa incheiem un contract de inchiriere, obligatiile si drepturile partilor implicate si alte aspecte esentiale de luat in considerare, in decursul lui 2020.

Importanta contractului de inchiriere

Recomandam intotdeauna un contract de inchirere intre proprietar si chirias, in special in avantajul primului mentionat. Daca ai un contract, in care ai prezentat anumite obligatii sau interdictii ale chiriasului cu privire la locuinta, reparatii si amenajare, vei putea sa discuti altfel, atunci cand acestea sunt incalcate.

De asemenea, vei avea trecuta clar in contract suma lunara de bani pe care trebuie sa o plateasca chiriasul, precum si indatoririle in mentinerea intr-o stare buna a locuintei. Se stabileste in acelasi timp numarul de persoane care locuiesc, fara sa existe discutii dupa aceea, daca se incalca evident, regula din contract. Cu un contract la activ, proprietarul poate sa intre in locuinta daca crede ca s-au incalcat unele reguli.

Obligatii si drepturi ale proprietarului si chiriasului

Atunci cand realizeaza contractul, proprietarul are dreptul de a impune un set propriu de reguli, insa exista cateva reglementari de care va tine cont, prezenta in Codul Civil. Astfel cel care inchiriaza se obliga prin lege sa acorde locuinta chiriasului intr-o stare perfecta pentru locuit, pe o perioada mai scurta sau mai lunga de timp. Proprietarul locuintei se asigura ca pe parcursul inchirierii, imobilul se mentine in stare buna, se iau in calcul aici reparatiile si modificarile necesare. Insa acest lucru se intampla, numai daca problemele care apar tin strict de structura imobilului si nu de daunele aduse de catre chiriasi.

Ca si proprietarul, chiriasul trebuie sa indeplineasca anumite obligatii, stabilite prin lege. se obliga in primul rand sa plateasca, de fiecare data, intreaga suma de bani alocata chiriei, la zi. In al doilea rand, chiriasul trebuie sa mentina bunastarea locuintei, in toate modurile posibile. In momentul in care contractul se reziliaza, chiriasul trebuie sa predea locuinta proprietarului in aceiasi stare in care a primit-o.

Alte aspecte esentiale ale contractului de inchiriere

Este indicat sa se treaca foarte clar in contract suma de bani pe care chiriasul trebuie sa o plateasca luna de luna. A nu se confunda cu taxele care trebuie platite la administratorul imobilului in care se afla locuinta. Daca nu sunt platite la timp, cel care va fi sanctionat conform legii este proprietarul.

Atunci cand se realizeaza un contract de inchiriere este recomandat sa se treaca o perioda de sedere, care se poate prelungi de la an la an. Este important acest lucru pentru ca cel care sta in chirie si doreste sa plece, sa poata sa se mute, pana nu plateste toate darile catre proprietar. In cazul in care chiriasul spune ca sta mai mult de 1-2 luni, trebuie sa anunte proprietarul ca vrea sa plece cu 60 zile inainte. Daca perioada stabilita este mai mica de o luna, se va impune un termen de previz de 15 zile.

Daca ai nevoie de consiliere legala in vederea realizarii unui contract de inchiriere nu ezita sa ne ceri ajutorul aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here