La fiecare inceput de an ne gandim in cel zile ale saptamanii vor fi sarbatorile legale, pentru a avea un plus de timp liber. Unele zile se potrivesc astfel incat putem avea parte de minivacante, cum sunt cele din perioada Pastelui. Intre 17 si 20 aprilie, cu ocazia Sarbatorilor de Pasti ortodox romanii vor avea 4 zile libere.
In 2020 vom avea in total 15 zile6libere, dintre care 12 se vor potrivi in timpul saptamanii. Avem introdusa o zi noua calendaristica drept sarbatoare legala, si anume, Vinerea Mare dinainte de Pasti, care anul acest pica in data de 17 aprilie.
Zi libera de 1 Martie
La nivel de proiect se discuta stabilirea de zi libera a datei de 1 martie. “Sărbătoarea populară a Mărţişorului marchează începutul anului agricol, odată cu sosirea primăverii, şi este asociată unor obiceiuri străvechi din aria carpato-balcanică întâlnite la români„ se specifica in proiectul legislativ al Guvernului. Proiect demarat cu scopul de a egala nivelul de zile libere impus de Uniunea Europeana.
Se pare ca Romania se numara printre tarile cu cele mai putine zile libere. De exemplu, tari precum Belgia sau Lituania au si pana la 18 zile libere pe an. Daca se adopta acest proiect, vom avea o zi libera in martie, care alaturi de februarie, iulie, septembrie si octombrie nu au incluse niciun tip de sarbatoare legala.
Zilele libere in 2020
- 1 ianuarie – miercuri – Anul Nou – minivacanta 5 zile
- 2 ianuarie – joi – A doua zi după Anul Nou
- 3 ianuarie – vineri – a treia zi după Anul Nou
- 24 ianuarie Mica Unire – Ziua Unirii Principatelor Române -minivacanță de 3 zile
- 17 aprilie – vineri – Vinerea Mare minivacanță de 4 zile
- 19 aprilie – duminică – Paște Ortodox
- 20 aprilie – luni – A doua zi de Paște Ortodox
- 1 mai – vineri – Ziua Muncii – minivacanță de 3 zile
- 1 iunie – luni – Ziua Copilului – minivacanță de 3 zile
- 7 iunie – duminică – Rusalii – minivacanță de 3 zile
- 8 iunie – luni – A doua zi de Rusalii
- 15 august – sâmbătă – Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie – luni – Sfântul Andrei – minivacanță de 4 zile
- 1 decembrie – marţi – Ziua Marii Uniri
- 25 decembrie – vineri – Crăciun -minivacanță de 3 zile
- 26 decembrie – sâmbătă – A doua zi de Crăciun
Minivacante
In ceea ce priveste minivacantele, anul acesta romanii se pot considera norocosi, cu 6 astfel de perioade: de Pasti, ziua Muncii, ziua Copilului, Rusalii, Sfantul Andrei, Craciun. Sunt momente excelente din an atunci cand se pot planifica city-break-uri sau concedii prelungite.
Lucrul in timpul sarbatorilor legale
In timpul zilelor cu sarbatori legale nu se lucreaza, cu unele exceptii:
- Unitatile sanitare la nivel national.
- Unitatile de alimentatie publica.
- Unitatile in care se desfasoara activitati care nu pot fi oprite.
In aceste cazuri exceptionale, angajatii au dreptul la zile libere compensatorii, acordate in decurs de 30 zile de la sarbatoarea legala in cauza.
Din anul 2021, Guvernul va trebui sa comunice public zilele libere conform Codului Muncii, la inceput de an, fara a mai putea apoi, pe parcurs, sa aduca modificari.