Declaratia unica 2020: Ce trebuie sa stii daca obtii venituri independente in acest an

0
860

Declaratia unica pe venit s-a modificat in 2020, in ceea ce priveste unele structuri sau capitole, precum si la mod de completare. In data de 23 ianuarie 2020 s-a publicat in Monitorul Oficial Ordinul ANAF nr. 139/2020, cu noua forma a declaratiei unice.

In acest an, data limita de depunere a declaratiei unice este de 15 martie, chiar daca inca se vorbeste despre o prelungire a perioadei, pana in mai. Declaratia unica se poate completa si trimite online, prin posta sau varianta printata se depune la ghiseu.

Principalele modificari declaratia unica

O introducere noua in declaratia unica 2020 este impozitarea veniturilor din moneda virtuala. Acest impozit se aplica in cazul celor care au obtinut venituri prin tranzactii cu moneda virtuala sau in urma cesiunii de creanta. „Prin Legea nr.30/2019 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.25/2018 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare au fost aduse o serie de modificari ale Codului fiscal. Dispozitiile introduse prin actul normativ mentionat au vizat, in principal, modificarea procentului din impozitul pe venit pentru care contribuabilii pot dispune pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult, precum si reglementarea regimului fiscal aplicabil veniturilor din transferul de moneda virtuala” , este declaratia oficiala ANAF cu privire la modificarile aduse declaratiei unice.

Se va introduce de asemenea o rubrica noua privind veniturile provenite din strainatate, pentru care nu se impune impozit in tara, in acord cu reglementarile internationale. De asemenea, cei care obtin venituri din categoria celor enumarate la art. 155 din Codul Fiscal nu vor plati contributiile de asigurari sociale de sanatate. Se va realiza o comasare a venitului anual cu castigul anual, pentru a elimina confuzia de sens si de completare.

Clasificare activitati independente

Conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal din 06.01.2016, veniturile independente se clasifica astfel:

  • Activitati de productie.
  • Activitati de revanzare a produselor cumparate anterior.
  • Organizare de evenimente cu caracter cultural, sportiv, distractiv.
  • Facilitarea de tranzactii prin intermediar, contracte de comisioane, mandate, de agent de asigurare.
  • Comercializarea de produse in sistem de consignatie.
  • Activitati de editare sau imprimare.
  • Transport de persoane si de bunuri.
  • Activitati prestari servicii.
  • La categoria de activitati independente se califica si activitatile care implica dreptul la proprietate intelectuala, drepturi, de autor, marci inregistrate sau francize.

Venituri independente in declaratia unica 2020

Persoanele care au obtinut venituri extrasalariale din activitati independente si tot ceea ce implica aceasta categorie, trebuie sa plateasca contributia la asigurarile sociale de sanatate de 10%, numai in cazul in care valoarea veniturilor depaseste pragul de 12 salarii minime brute in anul in care se depune declaratia de venit. In prezent avem urmatoarele valori:

  • In anul 2019 se calculeaza la 2.080 lei x 12 luni x 10% = 2.496 lei.
  • In anul 2020, se calculeaza la 2.230 lei x 12 luni x 10% = 2.676 lei.

Contributia de 10% pentru veniturile extrasalariale din activitati independente trebuie platita inclusiv de catre cei care sunt deja salariati si platesc contributia la casa de asigurari sociale de sanatate.

In ceea ce priveste contributia sociala pentru pensii se plateste doar de cei care nu sunt salariati si indeplinesc criteriile mentionate anterior pentru realizarea de activitati independente. In acest caz, contributia catre fondul de pensie  va fi de 25%. Pentru aceasta situatie avem urmatoarele valori:

  • In anul 2019, se calculeaza la 2.080 lei x 12 luni = 24.960 lei.
  • In anul 2020, se calculeaza la  2.230 lei x 12 luni = 26.760 lei. Poate fi vorba si de un procent mai mare, daca persoana considera ca astfel ar fi avantajata, mai tarziu, la pensie.

Daca aveti nevoie de ajutor nu ezitati sa ne contactati aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here