Registrul de evidenta fiscala pentru persoane fizice conform Ordinului nr. 3254/2017

0
131

Conform Ordinului nr. 3254/2017 contribuabilii persoane fizice cuprinsi in titlul IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal care stabilesc venitul net annual in sistem real, pe baza datelor de contabilitate sunt obligati sa completeze Registrul de evidenta fiscala.

In Registrul de evidenta fiscala se inscriu informatiile in baza carora se determina venitul net anual sau pierderile nete anuale care sunt prezente in Declaratia de venit.

Tipuri de contribuabili

Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente si pentru care venitul net anual se stabileste conform normelor de venit, completarea Registrului de evidenta fiscala se face doar in ceea ce priveste veniturile.

De asemenea, contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala completeaza Registrul de evidenta fiscala numai in ceea ce priveste veniturile, existand si optiune de a indeplini obligatia de declarare a veniturilor in baza documentelor care sunt emise de platitorul de venit. Exista situatia in care cei care obtin venituri din proprietate intelectuala si care auales stabilirea impozitului ca impozit final nu mai sunt obligati sa completeze Registrul de evidenta fiscala.

In cazul in care activitatea in urma careia se obtin venituri se desfasoara in baza unei asocieri, asociatul desemnat pentru indeplinirea obligatiei asociatiei in raport cu autoritatile publice este cel care va completa Registrul de evidenta fiscala.

Completarea Registrului de evidenta fiscala

“Registrul de evidenta fiscala se completeaza anual cu totalul veniturilor si totalul cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestora, in anul curent, pentru intreaga perioada de activitate desfasurata in anul fiscal precedent, pana la data depunerii Declaratiei privind venitul realizat din Romania, dar nu mai tarziu de termenul de depunere stabilit de lege”, art. 3, Ordinul nr. 3254/2017. Este important ca ceea ce se completeaza in Resgistrul de evidenta fiscala sa fie in acord cu ceea ce este cuprins in Declaratia de venit. In vederea acestui fapt Registrul de evidenta fiscala se tine pe fiecare sursa de venit din fiecare categorie de venit, pentru ca sa fie aceleasi informatii furnizate in Registru si in Declaratie privind venitul brut si cheltuielile deductibile. Daca aveti surse de venit multiple evidenta se tine pe fiecare sursa de venit intr-un singur Registru de evidenta fiscala. Modul in care se calculeaza venitul net anual si pierderile nete anuale depinde de specificul activitati si de necesitatile contribuabilului.

Venitul brut anual si cheltuielile deductibile

Venitul brut annual se inregistreaza in functie de natura activitatii pe fiecare sursa din fiecare categorie de venit. Venitul brut anual se refera la totalul veniturilor in bani si in natura care sunt realizate intr-un an fiscal. Taxa pe valoare adaugata nu se inregistreaza in Registrul de evidenta fiscala.

Cheltuielile deductibile se inregistreaza in functie de natura pe fiecare sursa din fiecare categorie de venit, astfel incat sa corespunda cu ceea ce este inscris in Declaratia de venit. Cheltuielile deductibile se refera la cheltuielile care sunt realizate in desfasurarea activitatii cu respectarea prevederilor din art. 68 din Codul Fiscal. Unele cheltuieli nu sunt considerate cheltuieli deductibile si astfel nu trebuie inregistrate, precum cheltuielile care depasesc limitele prevazute la art. 68 alin. (5) din Codul fiscal, cheltuielile care sunt efectuate respectand conditiile din art. 68 alin. (7) din Codul fiscal

Registrul de evidenta fiscala este intocmit intr-un singur exemplar si se pastreaza la domiciliul fiscal in format scris sau in format electronic.

Intrati aici pentru a afla mai multe informatii despre Declaratia de venit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here