Cum se stabileste vechimea in munca

0
149

Vechimea in munca se refera la perioada in care o persoana a activat in calitate de salariat, indiferent de tipul de contract de munca in baza caruia a lucrat sau de modul in care a fost remunerat pentru aceasta.

O sa descoperim ce aveti nevoie sa stiti despre vechimea in munca, in acord cu legea mai sus mentionata si alte cadre legale, pentru lamuriri si eventuale confirmari de care aveti nevoie in acest moment.

Vechimea in munca si norma intreaga

Persoanele care lucreaza mai putin de ceea ce este considerat o norma intreaga, atunci cand se calculeaza vechimea in munca se va lua in considerare raportarea la norma intreaga. In ceea ce priveste vechimea in munca in cazul femeilor salariate care au lucrat in functii cu jumatatea de norma in vederea cresterii copilului pana la varsta de 7 ani, se va lua la fel, in considerare, activitatea de norma intreaga. Insa, exista numeroase cazuri in care salariatul lucreaza peste ceea ce inseamna norma intreaga. In acest caz vechimea in munca se calculeaza luand in considerarea norma intreaga.

Codul muncii si vechimea in munca

Conform Codului Muncii concediul fara plata si alte tipuri de absente de la locul de munca, ce nu pot sa fie justificate medical sau in alt mod, se vor scadea din vechimea in munca. Exceptiile de la aceasta regula o fac concediile neplatite care sunt luate cu scopul de formare profesionala. Aceasta perioada din activitatea salariatului este calculata ca vechime in munca fiins inclusa in stagiul de cotizare la asigurarile sociale de stat.

Alte aspecte legale privind vechimea in munca

De asemenea, perioada de proba de la locul de munca este inclusa in vechimea in munca, aspect reglementat de Legea Nr. 53/2003. Acelasi lucru este valabil si in cazul internship-ului. In acest sens este nevoie ca perioada de internship sa se fi realizat in baza unui contract incheiat cu angajatorul. Internship-ul este inclus in vechimea in munca si in vechimea in specialitate, acolo unde este cazul.

Se considera vechime in munca urmatoarele perioade: studiile de licenta, master, doctorat la cursurile de zi, studiile militare, concediul de acomodare, concediu de maternitate, concediu de paternitate, concediu de risc maternal, concediu pentru cresterea copilului, concediu pentru ingrijirea copilului bolnav, concediu de odihna, invaliditate, primirea de ajutor social, efectuarea serviciul militar in termen, concediu pentru studii, concediu fara plata maximum 30 de zile in an calendaristic, concediu incapacitate de munca, concediu formare profesionala, perioada in care contractul individual de munca este suspendat.

Salariatul sau fostul salariat are dreptul de a cere angajatului sau fostului angajat eliberearea unei adeverinte in care sa se dovedeasca activitatea desfasurata, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si alte aspecte legate de acest lucru.

Sporul la salariu in functie de vechimea in munca

Ceea ce este stipulat in cadrul legal se refera cu precadere la sistemul bugetar, insa si in mediul privita se pot aplica, cu mici modificari aduse de angajator. La nivel general in functie de vechimea pe care o ai in munca puteti primi un spor la salariu dupa cum urmeaza: 5% pentru 3-5 ani vechime, 10% pentru 5-10 ani vechime, 15% pentru 10-15 ani vechime, 20% pentru 15-20 vechime, 25% pentru peste 20 de ani vechime.

Daca aveti nelamuriri legate de vechimea in munca sau alte aspecte ce tin de activitatea de munca apelati la sfatul unui avocat pentru ghidare si indrumare legala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here